Patrick Wessels

Brengt bitcoin iedereen een propvolle pensioenpot?

02 november 2021 07:07

Dat de bitcoin kan pieken en vervolgens weer keihard kan kelderen is hopelijk geen nieuws. Dat het bijzonder ingewikkeld is om de markt te verslaan met een eigen mandje aandelen hopelijk ook niet. Het zijn wetmatigheden van de oude en nieuwe financiële wereld. Beleggers dienen dat bijzonder scherp op hun netvlies te houden.

Bovendien draait beleggen in welke vorm dan ook om sheets met gegevens, een hoop getallen met berekeningen en evenzoveel euro's tot soms ver achter de komma. Het zijn niet de onderwerpen waar de meeste mensen heel blij van worden (ik wel, en dat zal ik zo meteen bewijzen).

Dat het pensioen bij veel mensen, en met name zzp'ers, niet leeft is wat dat betreft niet zo vreemd. Dus Mijnpensioenoverzicht.nl, het Nibud en alle andere initiatieven ten spijt: geld voor later is voor de meeste mensen gewoon veel te saai. En zou je er toch mee aan de slag gaan? Dan merk je al snel hoe ingewikkeld het is en wat er allemaal bij komt kijken.

Psychologisch is er iets bijzonders aan de hand als het gaat om beleggen en om het pensioen. Aan de ene kant zou je dat het liefst aan professionals, instituten en overheden over willen laten. Samen vormen zij systemen waarin emoties een zo klein mogelijke rol spelen. Dat komt de beleggingsresultaten ten goede, en daarmee het pensioen dat er op latere leeftijd voor iedereen beschikbaar is. Dat wil zeggen, als iemand voldoende urgentie voelt om daar op tijd mee te beginnen.

Aan de andere kant maken die professionals, instituten en overheden het bijzonder oninteressant en onaantrekkelijk om er zelf over na te denken. Laat staan te starten en ermee aan de slag te gaan. Dat de meeste mensen geen idee hebben van hoe ze ervoor staan en dat zzp'ers in de meeste gevallen geen pensioen opbouwen is psychologisch dus niet zo vreemd.

Dat ik daarop een uitzondering ben ontdekte ik toen ik mij bijna tien jaar terug (ik was toen 23) bij de bank meldde voor een pensioenproduct. Ik studeerde International Business and Management, waarin de vakken Finance en Accounting uitvoerig aan bod kwamen. Ik moest me verdiepen in aandelen, in portefeuilles, investeringsstrategieën en bovenal het rendement. Dat de bank bijzonder verbaasd was over m'n enthousiasme om het pensioenbeleggen zo vroeg mogelijk serieus te starten verklapte eigenlijk al dat ik net even anders wandelde dan m'n leeftijds- en freelance-genoten.

De bitcoin lijkt de potentie te hebben veel meer mensen op deze manier wakker te schudden. Ik vind het persoonlijk bijzonder moeilijk te geloven dat crypto's ons over een periode van 25 jaar en langer duurzaam rendement zullen blijven opleveren. Toch neemt dat niet weg dat de bitcoin heel veel mensen bewust maakt van het gebrek aan rendement dat ze zonder crypto's of andere toekomststrategie maken. Of zelfs van het gebrek aan geld dat ze opzij zetten om op welke manier dan ook mee te investeren.

De bitcoin zorgt voor financiële FOMO, veel breder dan voor de crypto alleen. Het daagt op een actieve manier uit om de eigen financiële situatie tegen het licht te houden, geld apart te zetten en te proberen daarmee rendement te maken.

Dat wat professionals, instituten en overheden maar moeilijk voor elkaar krijgen lijkt nu ineens als vanzelf te gaan. Steeds meer mensen denken meer en meer na over hun geld, hoe ze daar rendement mee kunnen maken en hoe er vermogen op te bouwen valt voor later.

Laten we hopen dat het zzp'ers en anderen wakker schudt om wat meer aandacht te besteden aan geld, vermogen en het pensioen. Zodat veel meer mensen straks een propvolle pensioenpot hebben, ook als die geen bitcoin bevat en bestaat uit aandelen, ETF's, vastgoed, spaargeld of elke andere vorm van waarde om de latere welvaart mee te financieren. 

Patrick schrijft over psychologie en consumentengedrag.  Waarom koop je het ene product wel en het andere niet? En hoe kun je daar slimmer mee omgaan?