Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

Het bedrijfsleven raakt overspannen. Zo trotseer je het laatste kwartaal

Nadat ik in 2009 de marathon van New York gelopen had, heb ik mezelf plechtig beloofd dat nooit meer te doen. Het eindeloos trainen en vervolgens de tocht van 4 uur afzien, was leuk voor eens, maar nooit meer. Tot een vriend me twee maanden geleden vertelde over de marathon van Venetië en ik met het idyllische plaatje van rennend langs de grachten van Venetië in het vooruitzicht toch overstag ging.

De laatste 10km. Of beter: de terugkeershock.

De afgelopen weken heb ik flink getraind, maar ook flink wat inzichten verkregen. Het belangrijkste inzicht blijkt meteen ook uiterst relevant voor de tijd waar we nu in zitten. In marathontermen: de laatste 10 km. En dan met name hoe je daar mee omgaat. In meer bedrijfstechnische termen: de terugkeer. Of beter: de terugkeershock.

Jitske Kramer heeft de hele cultuurshock waar wij ons afgelopen twee jaar in bevonden uitgebreid onderzocht. Ze beschreef al anderhalf jaar geleden hoe we aan het einde van de lockdown in een optimistische fase terecht zouden komen met verwachtingen over hoe de maatschappij positief beïnvloed zou worden door onze ervaringen.

Terug
Lees ook:
Terug naar kantoor, maar niet allemaal tegelijk

In het model dat zij schetst zie je helaas ook dat die positieve insteek snel plaatsmaakt voor een laatste dip, de terugkeershock, voordat we in onze nieuwe situatie kunnen berusten. De terugkeershock komt in de vorm van de files, waarvan we zo blij waren dat die voorbij waren. De kantoortuinen die voor velen weer realiteit worden, maar nu in combinatie met eindloos Zoomen en Teams-meetings.

Drukste maanden van het jaar

Bovendien is het werk zo mogelijk nog zwaarder geworden. Het laatste kwartaal van het jaar is altijd het drukst. Helemaal als je nagaat dat de meeste bedrijven nu meer werk hebben dan ooit tevoren, terwijl er haast geen extra mensen te krijgen zijn. En onder de mensen die er zijn is het ziekteverzuim sinds 2001 niet zo hoog geweest.

Als klap op de vuurpijl moeten we ook het hybride werken nog een plek geven. Wat zou kunnen dienen als een voordeel wordt vaak nog gezien (en behandeld) als een uitdaging. In plaats van dat teams dit samen bepalen worden er vaak bedrijfsbreed regels opgesteld, waardoor je juist de autonomie van je mensen verkleind.

De 17 procent van de werkende Nederlanders die in 2019 last zou hebben van ernstige burn-out symptomen, lijkt daarmee overgeslagen op 17 procent van de bedrijven die burn-out symptomen vertonen. Aan alle kanten piept en kraakt het. Je kan het vergelijken met iemand die te lang in een lage versnelling blijft rijden met veel te hoge toeren, zonder door te schakelen.

Hijgen als een paard

Aangezien je tijdens je hardlooptraining vaak niet verder loopt dan 32 km vanwege het risico op blessures, kom je tijdens de daadwerkelijke marathon altijd voor een uitdaging te staan bij die laatste 10 km. Nu komt het aan op wilskracht. Focus houden op je doel, de eindstreep halen. Dat lukt het beste door naar binnen te keren. Door je ademhaling te vertragen en je innerlijke systeem tot rust te brengen zodat je interne verbranding niet op de hoogste toeren draait en je jezelf opbrandt.

Transportbedrijven
Lees ook:
Transportbedrijven op jacht naar chauffeurs: 'Met 1 of 2 nieuwe al gelukkig'

Als je dat niet doet, dan krijg je van die zwabberende benen. Van die mensen die lamlendig met hun armen gaan zwaaien en gaan hijgen als een paard. Als jij in staat bent om je ademhaling weer rustig te krijgen, beste om door je neus te gaan ademhalen, dan zal je zien dat je ook meer/ weer controle over je lichaam en mindset krijgt.

Dat zou in het bedrijfsleven momenteel ook geen kwaad kunnen. In plaats van als kip zonder kop achter elke nieuwe kans aan te rennen, kun je de focus beter eerst intern brengen. Focus op je team. Eerst samen bepalen hoe nu verder. En met wie? De mogelijkheden en vooral ook de onmogelijkheden in kaart brengen. De nieuwe stip op de horizon bepalen.

De terugkeershock duurt maar een paar maanden. Maar anders dan bij een marathon, die is klaar na de finishlijn, moet jij, je team, het bedrijf, in de volgende fase direct door. Dan wil je niet uitgeput langs naast de finishlijn liggen.

Hidde de Vries is spreker en oprichter van het trainingsbureau The Recharge Company dat zich richt op vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.