Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

Hybride werken is geen keuze

We zijn een beetje verwend geraakt. De economie heeft nog nooit zo goed gedraaid en na de hectiek en onzekerheid komt er weer ruimte voor overzicht en vertrouwen. Zo zijn er volgens het CBS meer vacatures dan ooit en is de werkloosheid op zijn laagst. Bovendien zijn legio werknemers als ZZP’er doorgegaan, wat de prijs van arbeid verder omhoog drijft.

We hebben de afgelopen tijd massaal geproefd aan de nieuwe vrijheden: Eigen tijden bepalen, minder files, minder reistijd, geen afleidende kantoortuinen en vaak meer autonomie. Met die rust in de maatschappij is ook de bereidheid om te switchen van baan toegenomen. Minder onzekerheid in de markt zorgt dat werknemers bereid zijn meer risico te nemen.

En dan moeten we ook nog onze nieuwe manier van werken gaan formaliseren. Gaan we wel of niet hybride? Als je kijkt naar de zaken die wij op kantoor doen, dan kom je grofweg op de volgende zes zaken uit.

  1. Produceren/ het daadwerkelijke werken.

  2. Vergaderen (interne en externe meetings).

  3. Oplossingen bedenken (creatieve processen).

  4. Leren/ontwikkelen.

  5. Socializen.

  6. Betrokkenheid creëren.

Voor de eerste drie punten hierboven geldt dat met name de ruimte waar je zit aan moet sluiten met de bezigheid die je er doet. En dat de koffie goed is. Beide zaken zijn sowieso niet op ieder kantoor te vinden. In ieder geval niet hoe die nu ingericht zijn.

Leren/ontwikkelen doen we niet alleen maar uit boeken of van webinars. We leren het meeste in de praktijk. Dat betekent dat de juniors de seniors nodig hebben (en sterker nog, met alle innovaties en technologische ontwikkelingen, de seniors de junioren ook steeds vaker). We zullen elkaar dus echt moeten opzoeken en samenwerken.

Socializen is essentieel om de bedrijfscultuur te ontwikkelen, maar socializen gaat vaak een stuk sneller op een event of in de kroeg. Of in ieder geval aan de lunchtafel in plaats van in een vergaderkamer of in de kantoortuin.

Om betrokkenheid met het bedrijf te creëren heb je inderdaad een vast locatie nodig voor troffeeën, missie/visies en statussymbolen. Maar belangrijkste is dat je als organisatie doet wat je zegt en je werknemers staan achter wat je doet.

In feite kan dus alles buiten het (eigen)kantoor, mits je medewerkers de vrijheid geeft om dat optimaal in te richten. Bespreek samen met je team hoe je wilt werken en hoe je gaat bepalen wanneer het succesvol is. Net als in de businessplanning wil je het resultaat kunnen meten om te kunnen reflecteren en bijsturen.

Denk verder aan evenementen/uitjes, externe locaties, de juiste techniek, opleidingen om mensen daar handig in te maken. Maar misschien nog wel het belangrijkste, leer je mensen hoe ze online moeten samenwerken. En hoe managers meer leiders worden en inspireren. En vooral loslaten.

En dan wordt het interessant. Ook op het gebied van wellbeing. Voor de werknemers zelf, maar ook, en dat is misschien wel het belangrijkste om echt het verschil te gaan maken, voor de organisatie. Eenvoudig gezegd: Loslaten wekt vertrouwen. Vertrouwen bevordert wellbeing. Hogere wellbeing stimuleert hogere prestaties en productiviteit. Hogere productiviteit maakt het loslaten weer makkelijker.

Vertrouwen krijg je alleen als je dat eerst zelf geeft. Dat gaat over transparantie. Doen wat je zegt en staan voor wat je doet. Laat dus niet de directie bepalen hoe het hybride werken eruit gaat zien. Bepaal samen met je team hoe en waar je wilt werken. Als je dat goed krijgt, dan gaat het hybride werken absoluut veel voordeel opleveren. Voor iedereen.