Patrick Wessels

Geld verdienen? Handel 's middags niet in aandelen

07 september 2021 07:04

Dit is natuurlijk geen financieel advies en deze column is enkel als entertainment bedoeld. In het verleden behaalde resultaten… Afijn, je kent het.

Psychologisch valt er aan de andere kant wel degelijk wat te adviseren over bijvoorbeeld het handelen in aandelen. Het is namelijk geen goed idee om dat 's middags te doen. Dat zal een financieel expert je misschien niet vertellen, maar allerlei onderzoeken laten zien dat je betere keuzes maakt door dat vroeg(er) op de dag te doen.

We zijn 's morgens over het algemeen nog fit. Gedurende de dag nemen we veel beslissingen, zo'n 35.000. Want lees je bijvoorbeeld ook deze zin nog? Of haak je af? En wat ga je straks doen als je weet dat het niet verstandig is om laat in de middag te handelen?

Al die beslissingen hebben invloed op het beslissingsvermogen. Daarvan is 's morgens een behoorlijke voorraad beschikbaar. En dat wordt met iedere beslissing een beetje minder, zoals een spier die langzaamaan verslapt.

Dit effect blijkt bijvoorbeeld bij zorgmedewerkers die 's middags minder vaak hun handen wassen. Ze weten dat het belangrijk is en houden zich normaal gesproken strikt aan de regels. Ze hebben natuurlijk niet de intentie om de kantjes er vanaf te lopen. Toch zijn ze 's morgens strenger in de leer. Dus heb je de keuze? Laat je dan vooral zo vroeg mogelijk op de dag verzorgen.

En pas op met een afspraak bij de dokter na het middaguur. Onderzoek wijst uit dat dokters dan vaker zinloos antibiotica voorschrijven. En dat rechters strenger zijn in hun oordeel, waardoor je meer risico loopt op een veroordeling tot een (hogere) straf.

Het brein is een belangrijke energieslurper in ons lichaam. De twee procent van ons lichaamsgewicht gebruikt zo'n 25 procent van onze energie en 20 procent van alle beschikbare zuurstof. Wat dat betreft is het niet zo vreemd dat de grijze massa het richting het einde van de (mid)dag een beetje rustiger aan doet.

Dus wil je een belangrijke beleggingsbeslissing nemen? Of doe je maandelijks transacties en is het daar weer tijd voor? Dan lijkt het, in ieder geval psychologisch, verstandig om dat vroeg op de dag te doen.

En schrijf je een sollicitatiebrief of ben je van plan een keuze te maken uit een aantal ingewikkelde opties? Neem de informatie alvast een keer door of schrijf de opzet uit. En plan morgenochtend tijd in de agenda, bijvoorbeeld voordat je naar je werk gaat of meteen tijdens de eerste pauze. De kans is groot dat je dan nog fris bent, en een gemiddeld betere beslissing neemt.

Het is op dit moment van schrijven 9:53 uur, dus wat dat betreft heb ik er alles aan gedaan om je hier psychologisch zo goed mogelijk mee op weg te helpen.