Patrick Wessels

Een lastminutevakantie boeken is zonde van je geld

06 juli 2021 08:39

Een regenachtige Nederlands zomermaand is goed nieuws voor de vakantiebranche. Een regenachtige zomermaand na een maandenlange coronalockdown lijkt op de beste timing die zij had kunnen bedenken. Maar moeten we daarom massaal een lastminute gaan boeken? Wat mij betreft niet. Die vakantiereizen moeten er wel weer komen, maar dan liever over een paar maanden.

Lastminute op vakantie gaan lijkt lekker voordelig. Je krijgt korting en kan bovendien snel je koffers pakken. Voor je het weet zit je lekker lui op een zonnig eiland of reis je naar een andere avontuurlijke bestemming.

En in dat eerste geval valt er nog wat voor te zeggen, je bent waarschijnlijk weinig van plan. Maar ben je wat reislustiger ingesteld? Dan is zo'n lastminute echt zonde van je geld. En daar kan zelfs een flinke korting psychologisch niet tegenop.

Van een vakantiereis geniet je namelijk vooral vooraf. De voorpret is veel meer waard dan veel mensen beseffen. Door ruim vooraf te boeken (en alvast te betalen) zet je jouw brein onbewust aan het werk om er extra blij van te worden.

Zodra je een reis boekt en die meteen helemaal betaalt (de aanbetaling én de rest van de reissom) doet dat psychologisch pijn. Het is een groot bedrag, vooral als je een actieve reis van bijvoorbeeld een paar weken gaat maken. Die pijn, daar wil het brein vanaf. Pijn vinden we niet fijn, dus het brein begint alvast te genieten van de voorpret.

Je bedenkt je hoe je zal raften, gave wandelingen zal maken door de bergen of op de waterscooter stapt vanaf een parelwit strand met een azuurblauwe zee. Je geniet alvast van alle activiteiten die je kunt ondernemen en de ervaringen die je daar zal hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Vooraf kun je zoveel plannen als je wilt. Je bent niet gebonden aan de werkelijke periode die je op vakantie bent, en de tijd die je daardoor hebt. Je kunt van veel meer genieten dan wat je daadwerkelijk kunt gaan doen. En dat is goed, omdat al die voorpret je helpt om de psychologische (betaal)pijn heel snel te vergeten. Dat je het misschien niet állemaal kunt doen maakt niets uit.

En dan de lastminute, zoals we die nu kunnen boeken om de regen te ontvluchten en het einde van de lockdown te vieren. Je hebt je daar helemaal niet op kunnen voorbereiden. De betaalpijn zal je dus goed moeten maken tijdens de vakantie zelf.

Dat betekent dat je bijvoorbeeld 8 dagen de tijd hebt. In die dagen moet je én op de waterscooter, én gaan wandelen, én raften én al het andere doen dat je van plan was. Daar wordt het snel een druk schema van, dus de kans is groot dat je een paar dingen achterwege zal laten.

Tijdens een vakantie doe je daarom eigenlijk nooit zoveel als waar je allemaal voorpret van zou kunnen hebben. Dat betekent dat je brein meer moeite zal hebben om de betaalpijn weg te werken. Je haalt onderaan de streep veel minder psychologische waarde uit jouw vakantie dan wanneer je al veel eerder had geboekt.

Als je jouw geld echt slim wilt besteden aan een vakantie, boek je nu dus alvast, maar vertrek je niet voordat het september is. Je gunt jouw brein dan voldoende tijd voor de voorpret. Om alvast 101 dingen te plannen, waarvan je er misschien maar een paar zal doen.

En zodat je in ieder geval 100 procent waar voor je geld hebt en je achteraf zeker weet dat het iedere cent waard is geweest. Ook zonder de korting, omdat je de lastminute lekker links laat liggen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief