Patrick Wessels

Wie durft er al een vliegvakantie voor de zomer te boeken?

04 mei 2021 09:53

Afgelopen weekend vertrok een tweede groep Nederlanders naar hun Fieldlab-proefvakantie. Ze genieten nu van hun vakantie op Gran Canaria. Corendon en TUI moesten uit 68.000 aanmeldingen beiden 90 kandidaten selecteren die 'normaal gesproken ook in de meivakantie naar de Canarische Eilanden zouden vliegen'.

Pre-corona waren dat waarschijnlijk niet de grootste avonturiers geweest. Natuurlijk moeten ze 's morgens vroeg even handdoekje neerleggen, maar daarna kent het terras (met die leuke Nederlandse eigenaren) weinig gevaren. Dat juist deze reizigers zich massaal aanmelden is opvallend, omdat zelfs zij dus al het vertrouwen lijken te hebben om weer op vakantie te gaan.

De reizigers betalen zelf 800 euro per persoon voor hun vakantie. En daar wil je een fijne tijd voor hebben, er is wellicht hard voor gespaard. De overheid betaalt 46.000 bij voor het onderzoek naar hoe de vakantiegangers zich gedragen. En dat lijkt met name voor de reisbranche een heel interessante investering, om het vertrouwen weer terug te krijgen.

Om de komende zomer voor honderden euro's per persoon naar Spanje, Italië, Griekenland en Turkije te vliegen is er namelijk vertrouwen nodig. Een deel daarvan is biologisch bepaald. Daardoor gaat de één lekker een weekje Gran Canaria boekt en een hapje eet bij Broodje Amsterdam. En de ander trekt het liefst diep de bossen van Costa Rica in om aan te schuiven bij een lokale boer. 

Naast die biologische aanleg, zijn eerdere vergelijkbare ervaringen erg belangrijk voor de opbouw van vertrouwen. Daarbij komt het Fieldlab-experiment bijzonder goed van pas. De ongeveer halve ton aan onderzoek voor deze reis vertaalt zich naar iets meer dan 250 euro per reiziger. Dat de experimenten in totaal bijna een miljard kosten is een andere discussie, maar voor de vakanties lijkt het iedere cent psychologisch waard.

De ervaringen van de eerdere groep reizigers naar Rhodos waren uitsluitend positief. Een paar reizigers testten vlak voor terugkomst per ongeluk positief, maar bleken na een korte quarantaine in het hotel toch negatief te zijn en veilig terug te kunnen keren. Deze keer is de vakantie iets vrijer dan in Griekenland. De reizigers mogen hun hotel gewoon verlaten, de teugels mogen al een beetje meer vieren. Als dat ook goed gaat liggen er binnenkort twee geweldige ervaringen klaar die de weg vrij lijken te maken voor meer zomervakanties.

Bovendien dragen de Fieldlab-experimenten bij aan de sociale norm die geldt voor vakantiereizen deze zomer. Momenteel geldt voor Spanje en de andere populaire vakantielanden nog code oranje. Het kabinet heeft veel moeite gedaan om Nederlanders uit te leggen dat een vakantie dan geen goed idee is. Of zelfs iets om je voor te moeten verontschuldigen.

Zodra het dankzij lagere besmettingscijfers over de grens weer code geel of zelfs wit wordt lijkt er weer van alles mogelijk. En is de kans groot dat veel mensen het vertrouwen zullen hebben om weer op vakantie te gaan.

Dat is anders dan na de eerste heropening van de terrassen vorig jaar juni. Toen mochten we weer, maar bleef het twee weken lang angstvallig stil. Er waren geen eerdere positieve ervaringen opgedaan, omdat er nog geen experimenten waren. Dat is nu anders, waardoor de reisbranche weer volledig aan de slag kan zodra het veilig mogelijk is.

De seinen kunnen bijna op groen om een vliegvakantie voor de zomer te gaan boeken. Psychologisch werkt Fieldlab hard aan het vertrouwen dat daarvoor nodig is. En ook reisorganisaties zoals Corendon en TUI stellen zich flexibel op om zoveel mogelijk reizigers een mooie vakantie te gaan bieden. Hetzelfde doen vliegtuigmaatschappijen zoals KLM en zelfs EasyJet, die flexibiliteit bieden waar ze normaal gesproken kosten rekenen. Het lijkt een branche-breed collectief om er een geweldige zomer van te maken.

Tenminste, het blijft wel oppassen geblazen om hoge onverwachte kosten te voorkomen. Transavia bijvoorbeeld, lijkt voorlopig een risicovolle keuze de komende zomer, door hoge omboekingskosten te rekenen als het toch niet door kan gaan. Dat draagt natuurlijk niet bij aan het vertrouwen om te boeken, terwijl het bedrijf andersom wél meewerkte aan de proefvakantie naar Rhodos.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief