Leo Lucassen

Rechts zorgt zelf juist voor 'massa-immigratie'

19 april 2021 07:10

Een van de  dossiers voor de formateur van het nieuw te vormen kabinet is migratie. Met name de partijen ter rechterzijde roepen al jaren dat het afgelopen moet zijn met wat zij steevast 'massa-immigratie' noemen. Een term die opkwam in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van 2010. Opvallend genoeg een periode waarin het migratiesaldo (immigratie minus emigratie) weinig voorstelde en in sommige jaren zelfs negatief was.

De partijen die zich van deze apocalyptische term bedienen, zoals de VVD (en uiteraard de PVV) roepen met 'massa-immigratie' vooral het angstaanjagende beeld op van 'hordes' islamitische asielzoekers.

Wie echter ook maar even de nagels zet in het buitenste laag van de massamigratie, komt er achter dat het om een kleine minderheid gaat. Zo is deze groep in de afgelopen vijftien jaar goed voor slechts 2 tot 10 procent van de totale immigratie. Bovendien integreren de meesten ondanks een weinig activerend beleid veel sneller dan vaak wordt aangenomen.

Een veel grotere aandeel in de jaarlijkse immigratie, meer dan de helft, bestaat uit EU-burgers die vrij toegang hebben. De rest zijn studenten en hoogopgeleide nieuwkomers van buiten de Europese Unie die gaten aan de bovenkant van de arbeidsmarkt vullen.

Vervolgens is er de groep mensen die toestemming krijgt zich hier te vestigen in het kader van gezinsvorming, deels als partners van Nederlanders. En tot slot is een op de tien migranten een Nederlander die terugkomt uit een buitenland en die de vrijheid van migratie als de normaalste zaak van de wereld beschouwt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet ons inkomen of immigratie, maar het klimaat baart Nederlanders zorgen

Het is opmerkelijk dat de partijen die om het hardst roepen dat het afgelopen moet zijn met die 'massa-immigratie' zelf verantwoordelijk zijn voor de sterke stijging van het migratiesaldo in de afgelopen tien jaar. De toename van 30.000 in 2010 naar meer dan 100.000 in 2019 komt namelijk voor een belangrijk deel op het konto van (Oost-)Europese arbeidsmigranten. Met als belangrijkste reden de extreme flexibilisering van de arbeidsmarkt, met name aan de onderkant.

Waar de VVD, PVV en FvD moord en brand schreeuwen over massamigratie, blijken zij tegelijkertijd de grootste aanjagers en voorstanders van flexcontracten en vrijheid voor internationale arbeidsbemiddelaars.

Als Wilders en Rutte zich echt zorgen maken over 'massa-immigratie' en de immigratie substantieel willen afremmen, dan zullen ze moeten accepteren dat dit serieuze economische consequenties heeft.

Tuinders, bolleboeren, distributiecentra en slachterijen zullen onmiddellijk in problemen komen en hun activiteiten mogelijk verplaatsen. Dat hoeft overigens niet erg te zijn, maar ik heb nog geen enkele rechtse politicus hiervoor horen pleiten.

En daarnaast heb ik ze ook niet horen roepen dat het mes gezet moet worden in de vergunningen voor hoogopgeleide specialisten uit Azië, waar bedrijven als ASML en andere hoogwaardige industrieën deels van afhankelijk zijn, bij gebrek aan aanbod in Nederland en andere EU-landen.

Voor een echt substantiële reductie van de immigratie, tot slot, zou de vrijheid van personen binnen de EU op de schop moeten. Wie wil weten wat dat concreet betekent, hoeft maar naar het Verenigd Koninkrijk te kijken. Daar kampen door de Brexit allerlei sectoren, zoals de zorg, inmiddels met ernstige tekorten aan arbeid. 

Maar die weg willen de mainstream rechtse partijen, de VVD voorop, natuurlijk helemaal niet op. Dat zou de belangen van werkgevers in een open economie als de Nederlandse immers veel te veel schaden.

Dat ze meehuilen in het misleidende massa-immigratiekoor heeft een heel andere reden. Naast het wegsnoepen van stemmen bij radicaal en extreem-rechts, is het een manier om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen verder te ondermijnen.

Dat laatste mag, maar kom daar dan ook eerlijk voor uit en verberg je niet achter het mistgordijn van de 'massa-immigratie'.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief