Zahra Boufadiss

Mijn advies aan de man die journalisten vergeleek met SS'ers

03 april 2021 08:35

Cliché maar waar: strafrechtadvocaat ben je niet nine-to-five, ook in de avonden en in het weekend sta ik paraat. Daarnaast lijd ik aan een grenzeloze nieuwsgierigheid, die zich uit in een nieuwsverslaving.

Gooi deze eigenschappen in een blender en je krijgt een heerlijk drankje: ik noem het beroepsdeformatie. Mijn advocatenbril is vastgelijmd aan mijn gezicht. Ik krijg hem niet af, al zou ik willen.

Afgelopen zondag was het weer raak. De Dag des Heeren stond in het teken van gewelddadige confrontaties tussen refo's en journalisten. Een verse zaak om mij in vast te bijten!

Alle updates móest ik lezen om mijn nieuwshonger te stillen. Het gevolg was onvermijdelijk: in mij borrelde een Ongevraagd Juridisch Advies - ook wel 'OJA' - op.

Eerst de casus Van Giessen – journalist bij RTV Rijnmond – die aangifte deed van een duw en een trap in zijn buik. Beeld voor beeld bekijk ik de camerabeelden en zie dat de aanval van achter op beeld stond. Ook hoor ik een duidelijke pijnkreet.

Camerabeelden en een aangifte: twee bewijsstukken. Dat kan voldoende zijn voor een veroordeling. In het vissersdorpje Urk leek op diezelfde rustdag zelfs sprake te zijn van meerdere strafbare feiten. Ik som ze even op.

Journalist Baanders van Powned wordt eerst zowat aangereden. Daarna wordt de notoire roze plopkap zowat vernield. En als klap op de vuurpijl wordt Baanders door twee verdachten meermaals getrapt. De beelden zijn glashelder en laten weinig ruimte over voor interpretatie. Een lastige taak dus voor de advocaten in kwestie!

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Journalisten aangevallen tijdens verslag bij kerkdiensten

Op zo'n rustdag kan de boel blijkbaar toch behoorlijk uit de hand lopen. Gelukkig was daar woordvoerder Snoek van de Sionskerk in Urk om de reputatieschade van zijn gemeente te beperken.

Maar o god, wat zegt hij nu? Dat zijn gewelddadige parochiegenoten niets te verwijten viel, integendeel... Snoek gaat zelf aangifte doen en wel tégen de journalisten. Want die waren alleen maar op zoek naar sensatie.

Aangifte van welk feit? Het is mij onduidelijk.

Tot nu toe lijkt het een behoorlijk kansloze exercitie. Als sensatie zoeken in de journalistiek strafbaar wordt, kan de vrije pers wel opdoeken. Bovendien was het toch echt behoorlijk nieuwswaardig dat de kerk haar deuren middenin een pandemie opende voor honderden kerkgangers.

Woordvoerder Snoek pleegde in een vloek en een zucht mogelijk zelf ook een strafbaar feit. "De SS handelde vriendelijker in de oorlog. We hadden gisteren niet te maken met journalisten, maar met terroristen", liet hij weten. In één adem werden journalisten vergeleken met het elite-moordpeloton van de nazi's.

Uiteraard is de vrijheid van meningsuiting een groot goed, maar die is niet absoluut. Uit de rechtspraak blijkt dat vergelijkingen met nazi's soms niet door de strafrechtelijke beugel kunnen, in het verleden zijn voorgangers van Snoek hiervoor veroordeeld voor smaad, laster of belediging.

Er volgde dan wel een excuus - de uitspraken zouden zijn gedaan onder invloed van 'mediadruk en uitputting' - maar daarmee is hij nog niet uit de gevarenzone.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog twee aanhoudingen na mishandeling journalist op Urk

Die uitspraken van Snoek: not my cup of tea. Maar laten we het erop houden dat de man last heeft van zijn eigen beroepsdeformatie. Bovendien: persoonlijke voorkeuren staan mij niet in de weg bij het geven van advies. Gelukkig niet zeg! Dan zou mijn werk onmogelijk worden. Iedereen verdient nou eenmaal de beste verdediging.

Daarom richt ik mij tot u, woordvoerder Snoek, met een OJA speciaal voor u! U kunt alleen voor smaad en laster worden vervolgd, wanneer de journalisten aangifte tegen u doen. Het openbaar ministerie kan u niet op eigen houtje strafrechtelijk vervolgen. Dat is het fijne aan zogenaamde klachtdelicten.

Voor u is er alles aangelegen om de journalisten in kwestie niet te triggeren. Verspeel het laatste greintje goodwill niet. Doe daarom geen kansloze aangifte en voorkom dat zij ook hun gram willen halen. Oog om oog, tand om..., nou ja, u kent het wel.

Een aangifte kan uiteindelijk leiden tot een veroordeling. U bent protestant. Als u ondanks dat roomser dan de paus bent en in bezit van een blanco strafblad, verwacht ik hooguit een geldboete. Die kan u vast betalen, maar wat als u door de veroordeling geen Verklaring Omtrent Gedrag meer krijgt? Mogelijk raakt u dan uw baan als woordvoerder kwijt.

Dus: haal diep adem, keer die welbekende andere wang toe, en geef geen interviews meer totdat de gemoederen wat zijn bedaard. U bent tenslotte ouderling en moet ook het goede voorbeeld geven. Over een paar dagen is de opheftrein vast naar het volgende station getuft en is de meute uw uitspraken vergeten.

Die dubieuze vergelijkingen? Bewaar die voortaan voor bij de borrel, met het slappe excuusje als een lauw glaasje water erachter aan. Geef geen juridisch advies meer aan uw kerkgenoten, dan zal ik u ook niet doceren over de Bijbel. En mocht er toch een uitnodiging voor een politieverhoor op de deurmat vallen, schakel dan een advocaat in. Ik ben altijd bereid om u van advies te voorzien, gevraagd óf ongevraagd.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief