Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

Waarom je beter kunt kwispelen dan klagen

Er zijn de laatste tijd veel mensen die ongevraagd hun ergernis delen over de huidige coronamaatregelen. De avondklok die ineffectief is. Het vaccineren gaat te traag. Hoe het kabinet iedereen opsluit in de lockdown, maar zelf wel nog steeds bij elkaar blijft komen.

Ik weet het. Iedereen weet het. Maar er continu over klagen gaat je echt niets opleveren. Bovendien verpest je ook het mogelijk positieve humeur van de ander.

Ik moet daarbij iedere keer denken aan managementspreker Jos Burgers. Nou word ik sowieso altijd al vrolijk als ik aan Jos Burgers denk vanwege zijn positiviteit, maar met zijn boek De Wet van Snuf (2014) slaat hij deze spijker volledig op zijn kop.

Hierin beschrijft hij het principe van geven en wederkerigheid. Op de vraag wie er thuis altijd kwispelend op hem staat te wachten en blij is om hem te zien, zijn vrouw of de hond, is het antwoord duidelijk.

Het antwoord op zijn volgende vraag wie er thuis het meest geknuffeld wordt moge ook duidelijk zijn: Snuf, de hond. Uiteraard niets ten nadele van mevrouw Burgers, maar het principe is helder. Wie goed doet, goed ontmoet.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: draagvlak voor gedragsregels is afgenomen

Dit geldt niet alleen als je geknuffeld wil worden. Een beetje meer positiviteit in je leven maakt je niet alleen gelukkiger, je wordt er zelfs creatiever van. Je bent in staat meer kansen te zien.

Zo ook Charlotte van 't Wout. Toen ze terugkwam in Nederland na een lange reis droomde ze over een mooi appartement op de grachten van Amsterdam. In plaats van zich te beklagen over de extreem hoge prijzen aldaar, richtte ze zich juist op het zoeken van de mooiste kamer.

Als zij overdag de deur uit was, verhuurde ze die kamer aan bedrijven die graag eens in een andere ruimte vergaderen dan op kantoor. Binnen no-time had ze een succesvolle business opgezet en meerdere locaties in Amsterdam.

Het verloop daarvan legde ze vast op Instagram wat haar een aardige following opleverde. Die volgers waren mensen die niet alleen geïnspireerd wilde worden, maar ook wel wilde betalen om van haar te leren. Dat was de start van haar Instagramtrainingsplatform waarmee ze inmiddels miljonair is geworden.

Hoe
Lees ook:
Hoe Charlotte van 't Wout plannen realiseert die ze eigenlijk niet durft

Maar het kan eenvoudiger. Ook in deze tijd. Zo kregen we laatst een briefje in de bus van een aannemer die te kennen gaf twee straten verderop met een verbouwing te starten.

Op het briefje was zijn op voorhand welgemeende excuses te lezen voor de eventuele overlast die de komende dagen zou kunnen plaatsvinden. Of ze nog ergens qua werktijden rekening mee moesten houden met de geluidsdruk, zeker nu iedereen momenteel thuis aan het werken is. Inclusief zijn nummer. Dit positieve gebaar leverde hem geen werkbeperkingen op. Wel 5 nieuwe klanten.

Met andere woorden; het loont om je komende tijd niet zozeer op al dat coronageklungel te richten. Laten we proberen vooruit te kijken naar de komende zomer. Misschien dat we wel net als in de sixties een nieuwe Summer of Love krijgen. Desnoods in de Herfst.

Waarbij we met zijn allen weer naar buiten mogen, van de terrassen mogen genieten en op vakantie kunnen. Alleen al dat positieve vooruitzicht draagt bij aan een beter welzijn, maakt je effectiever in je werk, vermindert je stresslevels en biedt zelfs kans op een gezonder leven.

Bovendien is het daarmee ook gewoon een stuk gezelliger en dat kunnen we allemaal wel even gebruiken.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief