Patrick Wessels

Horecaterras dichthouden is geen kwestie van wilskracht

02 maart 2021 07:31

Hoe weersta je als horeca-ondernemer de verleiding om het terras toch open te gooien terwijl dat niet mag?

Het lijkt misschien een kwestie van zelfbeheersing. Veel ondernemers staat het water aan de lippen, dus of het vol te blijven houden valt is de vraag. Maar dat bijvoorbeeld sommige kappers al een tijdje zwart knipten en anderen zich netjes aan de regels hielden heeft niets te maken met wilskracht of doorzettingsvermogen.

Zelfbeheersing om niet te doen wat niet mag draait om iets heel anders.

Het is een van de psychologische invloeden op gedrag die Wendy Wood beschrijft in haar boek Gelukkig met gewoontes. In het boek legt ze helder uit hoe de traditionele denkwijze over gewoontegedrag, verleidingen en zelfbeheersing de prullenbak in kan. Als anderen beter presteren door zich langer aan de regels te houden heeft dat weinig te maken met doorzettingsvermogen, wilskracht of 'karakter'. In plaats daarvan slagen zij er gewoon beter in de belangrijkste verleidingen te voorkomen.

Dus ga je als kapper om met veel collega-ondernemers die al zwart knippen? En praat je als horeca-ondernemer met restauranteigenaren die helemaal klaar zijn met de gedwongen sluiting? Dan maak je de verleiding in je persoonlijke omgeving onnodig groot, waardoor je er vroeg of laat toch aan zal toegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit kun je doen om te besparen in coronatijd

Vergelijk het maar met het doel om meer te sparen. Sommige mensen geven geld gelijk uit zodra het op hun rekening staat. Dat wordt veelal toegeschreven aan een gebrek aan zelfbeheersing. Maar wat blijkt? Mensen met veel zelfbeheersing hebben net zoveel kans om fout in te gaan als mensen zonder die beheersing.

Het gaat niet om wilskracht, maar om de voorbereiding. Wie gelijk na het salaris een bedrag overmaakt naar zijn spaarrekening, voorkomt dat hij het gelijk gaat uitgeven. 

Zo werkt het ook voor ondernemers die het water aan de lippen staat. En voor ieder individu dat zich aan de maatregelen moet houden, bijvoorbeeld door niet met z'n allen bij elkaar te komen in het Vondelpark. Alleen door verleidingen te voorkomen of helemaal uit de weg te gaan lukt het je die langdurig te weerstaan.

Er bestaat niet zoiets als sterkere zelfbeheersing die je lang volhoudt. Het is de kunst om de persoonlijke omgeving waarin je bent aan te passen. Zodat je in die omgeving betere beslissingen neemt, omdat het simpelweg een gewoonte wordt of makkelijker is.

In een omgeving met andere ondernemers die zich aan de regels houden wordt dat vanzelf gemakkelijker om dat zelf ook te doen. En in een rustig park waar je geen andere bekenden tegenkomt is het veel makkelijker afstand houden dan wanneer je groepen vrienden ontmoet op een plek waar het al veel te druk is.

Richt de omgeving in op het gedrag dat je zelf wilt vertonen. Dan is het geen kwestie van wilskracht om je aan de maatregelen te houden. Je voorkomt verleidingen, zodat je jezelf niet steeds hoeft te beheersen om niet toch voor de verleiding te zwichten.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief