Patrick Wessels

Goed gespaard? Zo geef je het straks verstandig uit

02 februari 2021 07:24

We geven weinig uit, en dat kan in de meeste gevallen ook niet anders. De horeca en winkels zijn gesloten, het kabinet ontmoedigt actief om op reis te gaan en een festival lijkt verder weg dan ooit. Dat we in 2020 collectief meer hebben gespaard dan ooit mag dan ook geen verrassing zijn.

Onze betaalrekeningen bulken van de extra euro's en ook de saldi op spaarrekeningen spurten omhoog. En dat is helemaal geen gek idee, in tijden die onzeker zijn en waarin niemand weet wat ons morgen te wachten staat. Een beetje buffer kan geen kwaad, om te voorkomen dat je later nat gaat als je het er nu alvast lekker van neemt.

Bovendien geef je dat geld psychologisch nu nog niet zo makkelijk uit. Dus die 'bestel het kerstdiner bij restaurant in de buurt'-oproep van premier Mark Rutte ten spijt, de meesten van ons zitten voorlopig nog even op het geld dat we ontvangen.

We ervaren geanticipeerde spijt: we willen ons straks niet voor het hoofd slaan omdat we eerder al ons spaargeld hebben uitgegeven en daarna onze baan verloren zijn.

En al zouden we het wel massaal willen uitgeven, dan is nog niet gemakkelijk om de geldkraan in de lente weer eens goed open te draaien. Voorlopig zitten we nog in strikte maatregelen en lijkt er nog weinig licht aan het einde van de tunnel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We sparen wel meer tijdens corona, maar we lossen niets extra af

Toch zal de tent weer een keer opengaan. Dus hoe zorg je er dan voor dat je verstandig je gespaarde coronakwartjes gaat uitgeven?

Niemand ziet z'n spaarsaldo graag slinken. Je verliest een vorstelijk bedrag, dat psychologisch meer pijn doet dan dat de toename je aan plezier opleverde. Uitgeven is uiterst pijnlijk, vooral als je net een mijlpaal van bijvoorbeeld vijf- of tienduizend euro had bereikt.

Het is daarom verstandig om je daar nu alvast op voor te bereiden. Maak een support-pot aan, als aparte (digitale) spaarpot waarin je geld voor de leuke dingen reserveert. Dan behoud je de buffer die je nu of in de toekomst misschien nodig hebt, terwijl je apart een potje opbouwt waar je bijvoorbeeld een kwart van wat je per maand overhoudt instopt.

Eenmaal uit de lockdown en zodra het weer leuker wordt kun je daar dan heerlijk van uit eten, naar alle festivals die we samen nog moeten inhalen en zelfs weer lekker luxe op vakantie. Vanuit de support-pot doet het psychologisch geen pijn, omdat je jouw mentale boekhouder als het ware al hebt voorbereid op deze leukedingen-uitgaven. Je hoeft je reguliere spaarsaldo niet aan te spreken, zodat je de psychologische pijn daarvan handig voorkomt.

Wil je dus best de horeca helpen of een hart onder de riem steken bij de lokale retail? Reserveer nu alvast voor de openingsronde die komen gaat, zodat we die economie er deze zomer samen weer helemaal bovenop helpen. Met een apart spaarpotje of zelfs een aparte spaarrekening ben jij alvast voorbereid voor als we weer als vanouds op pad kunnen.