Patrick Wessels

Doneer je 13e maand en word gelukkig

05 januari 2021 06:50

Krijg jij nog loon overgemaakt of ontvang je zelfs een dertiende maand? Kies dan voor het ultieme geluk, door het superslim te besteden. Namelijk: aan iemand anders. Gun het aan de horeca, geef het aan een zelfstandige met een klein winkeltje of doneer het aan een ander die door een financieel moeilijke tijd gaat.

Dat is allereerst ontzettend aardig, en bovendien heel goed voor je eigen geluksgevoel. We worden van weinig zo gelukkig als van geven aan anderen. Hoe contra-intuïtief misschien ook, juist door je geld aan anderen te besteden word je daar zelf heel blij van. En veel blijer nog dan wanneer je er voor jezelf iets van zou kopen (laat staan het supersaai op je bankrekening zou zetten).

En zou je die donatie doen? Dan ben je gelukkig zeker niet de eerste. Nu maakten deze stamgasten vast niet allemaal een volledige dertiende maand over, maar samen wisten ze wel al 750.000 euro bij elkaar te brengen voor hun favoriete stamcafés; een geweldig voorbeeld van donaties die het verschil maken. En daar word je dus zelf ook gelukkig van, zo wees psychologisch onderzoek jaren geleden al uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lieten we ons maar wat meer manipuleren door de overheid

Dat doneren gelukkig maakt blijkt uit meer onderzoeken. En echt interessant wordt het als je kijkt wat nu precies voor dat geluksgevoel zorgt. En hoe je jouw donatie-dertiende maand (of een kleiner bedrag) zo effectief mogelijk inzet voor de hulp aan een ander én je eigen geluk.

Wetenschappers ontdekten dat je echt happy wordt van een donatie die bijdraagt aan jouw gevoel van verbondenheid, competentie (iets waar je goed in bent) en/of autonomie. Dus houd je het dichtbij jezelf, bijvoorbeeld door de stamkroeg waar je vaak kwam te helpen? En kies je zelf het doel dat je steunt, dus doneer je heel specifiek voor alleen de kroeg waar jij vaak kwam? Dan ervaar je dus verbondenheid en autonomie; twee belangrijke elementen die bijdragen aan het geluksgevoel.

Het valt niet mee bij een donatie, maar je zou zelfs nog een competitie-element kunnen toevoegen; denk aan een marathon voor een goed doel. Daarmee creëer je pas echt een win-win situatie.