Patrick Wessels

Pas op: geld sparen kost geld

04 augustus 2020 06:29

Pas op: geld sparen kost geld. Zou zo'n waarschuwing bij een spaarrekening je wél in beweging brengen? Ik ben bang van niet. Ondanks het feit dat je ongetwijfeld probeert om zo voordelig mogelijk uit te zijn en geld te besparen waar dat mogelijk is.

We staan in Nederland bekend om onze spaarzame aard. Al zou onze 'luie' aard misschien beter omschrijven hoe we echt in elkaar zitten. Ook als het gaat om geld.

Sparen kost inmiddels geld, omdat de extreem lage spaarrente de inflatie niet meer kan compenseren. Wat dan te doen met je geld? Beleggen? Dat blijft voor velen een spannende onderneming. Dat terwijl goud de prijs van 2.000 dollar is genaderd en ook de aandelenkoersen zich behoorlijk hebben hersteld van de coronadip. Dat is overigens geen garantie dat er geen nieuwe daling volgt als echt duidelijk wordt welke klappen de economie heeft gehad.

De meesten die je het zal vragen weten heel goed dat beleggen op de lange termijn altijd meer oplevert dan sparen. En dat de zorgverzekering goedkoper kan en we eigenlijk te veel betalen voor ons energiecontract. Het is rationeel bekende kennis, waar we ondanks onze wens om niet meer te betalen dan nodig toch niet naar handelen.

Het is een gevolg van de Status Quo Bias: onze voorkeur om het vooral bij het oude te houden. We willen niet zomaar veranderen, omdat we als de dood zijn voor verlies.

Zo bang zelfs dat het nieuwe minstens 2,5x beter moet zijn dan wat we hebben ('verliesaversie' heet dat), willen we de stap zetten om te veranderen. Iets dat je met beleggen ten opzichte van de huidige spaarrekeningen gelukkig makkelijk redt. Maar blijkbaar sluiten we ons nog te veel af van het feit dat sparen eigenlijk geld kost om echt in beweging te komen.

Het gekke is: die verliesaversie kan je juist goed helpen om wél de stap te zetten. Als we aandacht hebben voor wat we aan geld verliezen, door te sparen of door bij een dure energieleverancier te zitten, zouden we een hoop geld besparen. 

Ik ken niemand die z'n schouders ophaalt als de caissière in de supermarkt per ongeluk 100 euro extra aanslaat als je de boodschappen afrekent. Terwijl we er blijkbaar geen probleem mee hebben om tot honderden euro's te veel te betalen voor onze verzekeringen en energie. En we zonder problemen 450 euro inflatie over 30.000 euro spaargeld 'betalen', omdat we niet durven te veranderen.

Wil je onder de streep meer overhouden? Kijk dan beter naar de kosten van je niet-handelen. En laat je brein een beetje op tilt slaan van het jaarlijkse verlies, zodat je wél de neiging voelt om daar nu iets aan te doen. Want geld sparen kost geld, en overstappen van verzekeraar of energieleverancier levert je in een half uur net zoveel op als een dag werken voor een gemiddeld uurtarief.