Patrick Wessels

Geef deze week een extra coronafooi

02 juni 2020 06:14

De terrassen zijn weer open. We kunnen weer ongeoorloofd borrelen, en met één van m’n favoriete tijdverdrijven de horecaondernemers een mooi steuntje in de rug bieden. Mijn advies: betaal dit keer iets meer dan gebruikelijk. Daar word je zelf ook gelukkig van.

Het 'coronakwartje' is al een mooi begin: per bestelling betaal je een kwartje extra. Op je portemonnee heeft het weinig effect, omdat de rekening zelfs bij stevig doordrinken niet oploopt tot meer dan maximaal een paar euro per persoon. En het is een leuke bonus voor de horeca.

Je kunt er nog een schepje bovenop doen.

Het voelt eeuwig veel langer geleden dan het eigenlijk is (door de coronacrisis en omdat ik natuurlijk langzaam ouder word en sluimerend steeds minder vaak ga), maar toen ik nog wel eens met vrienden op stap ging maakten we vooraf een pot. In contanten, het liefst met net wat meer inleg dan we verwachtten uit te gaan geven. 

All-you-can-eat-uitgaan zal ik maar zeggen. Het belooft dan altijd gelijk een mooie terrasdag te worden, omdat je het 'er toch uit wilt halen', als je vooraf een relatief groot bedrag inlegt. Zoals je er in een all-inclusive-resort echt wel voor zorgt dat je elke dag een paar van die inbegrepen cocktails drinkt. En je de vollemaag-buikpijn de rest van de avond op de koop toeneemt na een avondje sushi schuiven.

Wil je jezelf en de horeca een mooie avond bezorgen? Leg dan vooraf samen geld in voordat je naar het terras gaat, het liefst net iets meer dan je normaal zou uitgeven op een middagje borrelen. Betaal het contant om de euro's door je vingers te voelen glijden. En neem het als een eenmalig pijnlijk psychologisch verlies. Op die manier dwing je je brein om er een geweldige middag op het terras van te maken. Het verlies aan geld moet immers goedgemaakt worden. Je brein praat die grote uitgave goed, in een tijd waarin we stiekem best weten dat het misschien beter is om de hand af en toe op de knip te houden.

En spreek je met je vrienden af dat jullie het totaalbedrag in de pot gewoon zullen afrekenen, ook als de totale rekening een tientje of zelfs meer lager uitvalt? Dan help je bovendien de horeca en heb jij een geweldige borrel gehad. Gewoon door je brein een beetje voor de gek te houden, met alleen maar winnaars tot gevolg.

Patrick schrijft over psychologie en consumentengedrag.  Waarom koop je het ene product wel en het andere niet? En hoe kun je daar slimmer mee omgaan?