Ga naar de inhoud
Hans de Geus

Zorg, weldadige groeiparel in onze economie

Terwijl beleggers druk zijn met jaarcijfers van bedrijven als Shell en BeterBed, ben ik dit jaar vooral eens benieuwd hoe het in een heel andere sector draait. De zorg is al jaren een betrouwbare groeiparel in onze economie. De omzet van zorg ging in 2018 voor het eerst door de 100 miljard. Daarmee is de zorg goede tweede. Alleen Shell verdient meer geld. Dat is een hele knappe prestatie want Shell pompt en verkoopt zijn olie wereldwijd. Onze zorg boekt zijn omzet geheel in ons kleine landje. 

Met die hoge en stijgende inkomsten is de zorg een belangrijke pijler onder onze economie, waar heel wat mensen van kunnen eten. En het mooie is dat we er allemaal van mee profiteren. Het geldt stroomt niet naar anonieme buitenlandse aandeelhouders als Blackrock. Het is allemaal lekker voor onszelf.

Maar we moeten, vind ik, wel eerlijk zijn. Juichen om groeiparel zorg is begrijpelijk. Ik ben ook blij met die mooie omzetcijfers. Het betekent immers dat er flink geld verdiend wordt. Maar we moeten ons niet laten verblinden door al dat goud. Elk jaar weer die positieve aandacht wanneer zorg wéér mooie groeicijfers laat zien, wéér een nieuw omzetrecord haalt, is dat niet kortzichtig?

Profiteren bijvoorbeeld ook andere 'stakeholders' wel mee? Het is immers niet meer 'in' om eenzijdig op de monetaire groei te focussen. Net zoals we een bedrijf als Shell met een kritische bril bekijken, moeten we ook de zorg beoordelen op zijn nut voor de hele maatschappij. Eerlijk is eerlijk. 

Is de zorg, kortom, ook breder weldadig? Zijn belanghebbenden als werknemers, maatschappij, klanten, toeleveranciers en het milieu ook blij met een onstuimige groei van zorg? We pikken er een paar uit.

Werknemers. Het lijkt me dat die een heel bevredigende en dankbare taak hebben. Een ware levensvervulling. De beloning van verplegers ten opzichte van radiologen en tandartsen kan misschien wel wat omhoog, maar afgezien daarvan zit het wel goed met de sociale paragraaf in het fictieve jaarrapport. 

Zorg is ook een belangrijke aanjager voor heel veel wetenschappelijk onderzoek en kennis. Daarvan profiteren ook andere sectoren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zoals veel commerciële bedrijven.

En ik weet niet wat de CO2 uitstoot van de zorgsector is, maar vast een stuk lager dan die van een KLM. Zeker als je die uitstoot relateert aan het verdiende geld. Zorg is een schone, pure dienstensector. Exact wat economen graag willen in een moderne kenniseconomie. Echt een sector van de toekomst.

Ook als je kijkt naar meer brede criteria dan pure groei scoort de zorgsector dus uitstekend. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mensen waar het uiteindelijk allemaal om gaat: de patiënten. En juist die hebben het maar fijn met onze zorg. Weet ik uit ervaring.

Ik mocht na een zwaar ongeluk op de racefiets de afgelopen jaren ervaren hoe weldadig de zorg in Nederland is. Met het ziekenhuis als reëel bestaande utopie. Een soort ideale menselijke microkosmos waarin alles gericht is op het helpen van andere mensen. Kun je iets mooiers bedenken? Ik ben altijd blij als ik er weer eens binnenloop, en ik mis ze, alle lieve mensen die me de afgelopen tijd bijstonden bij mijn revalidatie. Wat een weelde. Misschien, héél misschien, vindt deze beurscommentator dat nog wel een pietsje belangrijker dan de mooie omzetgroei die ze jaar op jaar weten te genereren.

Maar die hoge zorgkosten dan waar iedereen zo bang voor is? Dat is nou net het punt. Als BeterBed groeit klagen we het ook niet over stijgende 'slaapkosten'. Ook in de zorg wordt geld verdiend en BNP gegenereerd. Net als andere sectoren. Maar dan op een weldadige manier.