Marlise Hamaker

Spaar ze allemaal! De loonkloof-onzin-bingo

23 januari 2020 06:26

Vrouwen moeten beter onderhandelen. Vrouwen vinden salaris niet zo belangrijk. Vrouwen werken vaker parttime. De discussie over de loonkloof zorgt steeds weer voor hetzelfde rondje onzin-bingo - zoals toen onlangs de BBC een rechtszaak verloor van een vrouwelijke presentator die vond dat ze hetzelfde moest verdienen als haar mannelijke evenknie. 

De rechter gaf haar gelijk, maar in de praatprogramma's waar het nieuws besproken werd, hoorde je weer dezelfde fabels die zouden verklaren waarom het volkomen redelijk zou zijn dat mannen in de regel nog altijd meer verdienen dan vrouwen voor hetzelfde werk. Daar moeten we maar eens mee afrekenen. 

1. Er is helemaal geen loonkloof

Best hardnekkig is deze, ook al blijkt uit verschillende onderzoeken dat er wél een onverklaarbare loonkloof is tussen mannen en vrouwen - van het CBS en het College voor de Rechten van de Mens bijvoorbeeld. 

Dat wordt bevestigd door organisaties die zelf de salarisstroken naast elkaar leggen. En nee, dan gaat het niet over het loonverschil tussen de ceo en de junior medewerker. Het gaat over verschil in loon terwijl er sprake is van vergelijkbare functies, ervaring en opleiding. Pensioenuitvoerder APG stelde bijvoorbeeld afgelopen jaar vast dat er in eigen huis een loonkloof was, waarop het salaris van 125 vrouwelijke medewerkers werd verhoogd. 

2. Vrouwen moeten zelf meer salaris eisen

'Ik denk dat vrouwen gewoon niet zo goed onderhandelen' en 'je moet er als vrouw wel om vragen hè'. Er wordt wat af gespeculeerd over de onderhandeling-skills van vrouwen. Soms ook met een goed bedoelde empowerment-variant: 'Ik zou tegen vrouwen willen zeggen: kom voor jezelf op!'

Dat doen ze dus al. Vrouwen vragen net zo vaak als mannen om meer salaris, blijkt uit onderzoek. Maar ze krijgen het minder snel, waarover je meer leest in deze publicatie van Harvard Business Review en in dit stuk van NRC. In de wetenschap gaan vrouwen zelfs vaker dan mannen het gesprek aan over hun arbeidsvoorwaarden, blijkt uit dit onderzoek van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

3. Vrouwen vinden salaris minder belangrijk, dus ja

Nou, nee. Bovendien: gelijke beloning is wettelijk geregeld. De mate waarin iemand de uitvoering van de wet relevant of van belang vindt, doet niet ter zake. 

4. Er zijn toch gewoon salarisschalen, dus je kúnt vrouwen helemaal niet minder betalen dan mannen voor hetzelfde werk 

Geloof het of niet, deze onnavolgbare verklaring komt met regelmaat langs. Je zou bijna vergeten dat een salarisschaal nogal wat verschillende treden heeft. Dus die mannelijke en die vrouwelijke medewerker kunnen met dat vergelijkbare werk en die vergelijkbare hoeveelheid ervaring en opleiding in dezelfde schaal zitten en toch niet hetzelfde verdienen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook deze column van Marlise Hamaker:

De witte man heeft het zwaar

5. Parttime! Parttime! Parttime! Vrouwen werken vaker parttime en dat is het antwoord op iedere discussie over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen! PARTTIME!11$!!!

Ook deze wordt keer op keer met groot enthousiasme gedeeld. Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat iedereen begrijpt dat de loonkloof niet gaat over vrouwen die hetzelfde betaald willen krijgen voor 4 dagen werk als hun gelijkwaardige 5 dagen per week werkende collega's. 

Wat blijft er dan van dit argument over? Een verhaal over mannen die vaker fulltime werken en daardoor meer ervaring opdoen, waardoor het logisch is dat ze meer verdienen dan vrouwen voor hetzelfde werk? 

Leuk geprobeerd, maar de onverklaarbare loonkloof gaat over mannen en vrouwen met vergelijkbare ervaring, die vergelijkbaar functioneren en vergelijkbaar werk doen.

Bingo!

En zo hebben we het rondje onzin-bingo weer voltooid, maar het dichten van de loonkloof is geen stap dichterbij. Om dat voor elkaar te krijgen, hoeven we eigenlijk maar één kant op te kijken. Die van de mensen die binnen bedrijven over het geld gaan. Als zij nou eindelijk eens serieus met dit onderwerp aan de slag gaan, hoeven wij dit spelletje bingo nooit meer te spelen. Hoe fijn zou dat zijn.