Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Erik Mouthaan

De videotheek moet terugkomen!

02 september 2019 21:26

Correspondent Erik Mouthaan bezoekt de laatste videotheek in de Verenigde Staten en komt tot de conclusie dat die formule toe is aan een comeback. Hijzelf zou zo weer lid worden. 

Alsof ik ben geland in 1998, zo voelt het in de Blockbuster-zaak in het stadje Bend, in de staat Oregon. Knalgele gelamineerde balies, smoezelig tapijt, rekken vol met dvd's. Naast de voordeur een soort gleuf, de 'drop box' waar je geleende films kunt inleveren. Flashback!

Ooit waren er 9000 Blockbusters in de VS, en dit is de allerlaatste, die toch nog steeds zo'n vijfduizend klanten telt. En hoewel het raar is om de medewerkers dvd's te zien afvegen en de collectie Nicholas Cage films op volgorde te zetten, bedenkt ik me opeens: dit is een gouden formule. We hebben meer videotheken nodig.

Tuurlijk, streamen is handig. Maar stel, je wilt die ene film zien, hoe weet je dan waar je terecht moet? Elke keer een andere app openen op je smart tv, nee, hij staat niet op Netflix, ook niet op Videoland.

Dan ga je maar googelen op je telefoon, kijken wie hem wel heeft. Een of andere obscure dienst waar je nog nooit van hebt gehoord, maar dan moet je wel eerst lid worden, en niet vergeten om je later weer af te melden, anders blijven ze maar je creditcard leegtrekken met hun maandelijkse abonnement. 

We zien in de VS dat de filmstudio's hun materiaal weghalen bij de grote streamingservices. Disney begint zijn eigen streamer. 'The office' verdwijnt naar het kanaal dat NBC Universal wil beginnen, Warner Bros koppelt zijn bestanden met HBO en haalt daarom series en films weg van de plek waar ze nu nog te zien zijn.

Het digitale medialandschap wordt steeds meer versnipperd, en je hebt zo onderhand vier streamingapps nodig om een beetje bij te blijven. Daarmee wordt streamen inmiddels net zo duur als kabel-tv. 

Daar komt nog eens bij dat 24 miljoen Amerikanen in een gebied wonen dat zo afgelegen is dat ze er niet eens breedband hebben, even 'Thor' streamen gaat daar niet lukken.

Nee, dan de videotheek. Daar maakt het niet uit van welke studio of welke zenders je gewenste content afkomstig is. De keuze is best groot, maar ook weer niet oneindig, dus je ben niet uren aan het scrollen om uiteindelijk verveeld af te haken.

Je krijgt ook advies, zowaar, van een mens: 'oh, vond je Battlestar Galactica goed? Probeer dan eens die scifi-film met Jake Gyllenhaal’. En de nieuwste Hollywoodknaller staat er een maand eerder op de planken dan dat ie gestreamd kan worden als onderdeel van je pakket.

En o ja, je steunt ook lokale ondernemers en zorgt ervoor dat mensen in jouw gemeenschap banen hebben, al is het maar het afstoffen van de dvd-doosjes. 

De klanten in de Blockbuster vertellen me dat het inderdaad gek aanvoelt om te rijden of te lopen naar een winkel en daar films uit te zoeken. Maar 'het is ook een uitje voor het gezin, iedereen kan een filmpje kiezen en dan kun je je op jouw keuze gaan verheugen. En je houdt je er ook aan, je gaat niet halverwege denken: nou, misschien toch maar een ander film uitzoeken in het menu. Nee, dit is je film en die kijk je dan ook uit'.

Voelt enorm hygge. Dus kom maar door met je oude/nieuwe winkelconcept. Misschien dat Videoland 'conceptstores' kan openen, waar je, ik noem maar wat, een dvd kan huren. Gek plan.