Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Matthias Pauw

Menno Snel zou zeker 23 miljard moeten verdienen naar VARA-maatstaven

02 mei 2019 16:16

U leest het goed. Onze staatssecretaris van Financiën wordt schandalig ondergewaardeerd. Menno Snel zou toch minstens, mínstens, een slordige 23 miljard euro binnen moeten tikken per jaar. En dan nog is het eigenlijk wel karig hoor.

Natuurlijk, het is wel veel, maar een salaris moet uiteraard wel een beetje in verhouding staan met wat je opbrengt voor de schatkist. Ik heb dit trouwens niet zelf verzonnen, nee ik heb dat geleerd van de ooit best wel linkse VARA. Pardon, BNNVARA.

Want de maat is nu wel vol, vindt mediadirecteur van de omroep Gert-Jan Hox. Zelf verdient de beste man ruim 15.000 euro gemeenschapsgeld per maand en daarvoor mag 'ie best wel even in de bres springen voor zijn allerbeste collega. Matthijs van Nieuwkerk dus.

De DWDD-presentator verdient al jaren ver boven de WNT-norm. Mag allemaal natuurlijk, want overgangsrecht. Hoe dan ook, vorig jaar tikte Van Nieuwkerk toch maar mooi 363.000 euro binnen.

De politiek vindt het maar niks, veel mensen zijn er kwaad over en zelfs de NPO vindt tegenwoordig dat het aantal topverdieners naar nul moet.

Paniek dus bij BNNVARA. Want Matthijs 'creatieve oerkracht, voor én achter de camera' van Nieuwkerk zou dan weleens weg kunnen lopen voor zo'n luizig salaris. De echte toppers kun je niet houden voor een kleine twee ton per jaar, luidt de bankiers-die-bang-zijn-voor-een-loonplafond-redenering van de eens zo linkse omroep.

Straks gaat 'ie naar RTL. Of naar SBS. De commerciële omroepen bieden Matthijs gerust het dubbele of het driedubbele, vreest Hox. En dus moet Matthijs meer mogen verdienen dan de rest.

Sterker nog: daar zou BNNVARA de belastingbetaler ook nog eens een enorme dienst mee bewijzen. "Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld", zegt Hox tegen het AD. "Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform."

Interessant wel. In twee weken verdient Van Nieuwkerk zichzelf al terug en dat is dus verre van marktconform. Geen idee wat dan wel acceptabel zou zijn, maar laten we zeggen vier weken?

En zo komen we weer bij Menno Snel. Onze chef Belastingdienst. Goed voor inkomsten van 305.000.000.000 per jaar. In slechts vier seconden verdient hij zijn lang niet onaardige loon van 154.879 euro al terug met zijn noeste arbeid. Een schande eigenlijk. Dat zou volgens de vrienden bij BNNVARA toch zeker een slordige 23 miljard moeten zijn op basis van de nog conservatieve schatting dat vier weken wél acceptabel zou zijn.

Lullig, natuurlijk, want Menno Snel doet dat helegaar niet in zijn eentje, hoor ik je denken. Maar ja, Mathijs van Nieuwkerk wel? Volgens Gert-Jan Hox misschien, maar dat is weer lullig voor samensteller Klaas, Margot van de redactie, stagiaire Annemoon, geinigefilmpjesmaker Sander, editor Camiel, opmaakster Beppie en de 100 (!) andere medemakers van de show die DWDD zelf op de website heeft gezet. En dan rekenen we de drie technische bedrijven die meewerken en de cateraar voor het gemak maar niet mee.

Voor de ooit linkse omroep, nauw verbonden aan de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, zijn blijkbaar de gewone arbeiders van geen belang meer. Nee, alleen het boegbeeld telt nog. Het supertalent. Ieder ander is vervangbaar, irrelevant.

Misschien is het eens tijd voor Hox om lekker bij een bank in de City te gaan solliciteren, dan kan de VARA weer een beetje links worden. En als Mathijs meer centjes wil, dan staan de deuren bij RTL en Talpa vast wagenwijd open. Succes niet verzekerd trouwens.