Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Janneke Willemse

Beleggen doe je in goede en slechte tijden

13 maart 2019 06:02

Afgelopen zaterdag was het precies 10 jaar geleden dat de AEX een diepe bodem bereikte. Toen sloot de koers op 199,25 punten.

Op dat moment dachten veel mensen dat het alleen nog maar slechter kon worden. De kredietcrisis bij de banken stond op het punt over te slaan naar landen. Enkele maanden later bleek dat het begrotingstekort van Griekenland veel hoger was dan eerder was gerapporteerd.

Groei ondanks problemen

Ondanks de wereldwijde economische problemen klom de AEX telkens verder op, tot ruim 530 punten nu. Maar dat ging natuurlijk niet in een rechte lijn. Tussen juli en december vorig jaar verloor de index bijvoorbeeld bijna 20 procent, onder andere door zorgen over de handelsoorlog tussen Amerika en China.

De afgelopen 10 jaar boekte de Nederlandse beursindex ieder jaar gemiddeld een rendement van 10 procent. Tel je daar het dividend bij op, dan kom je uit op gemiddeld 14,35 procent per jaar. Een prachtig rendement voor een 'buy and hold'-belegger.

In de praktijk is er geen belegger die exact dat rendement heeft verdiend, Want wie heeft er precies op het dieptepunt in de AEX belegd en geen kosten gemaakt, wie is precies op de bodem ingestapt en wie heeft al die tijd z’n aandelen vast durven houden? Het voorbeeld laat wel zien dat je, als je gespreid belegt, in de loop van een aantal jaar een prima rendement had kunnen halen.

Vooruitzichten

Kan dat de komende 10 jaar ook weer? Ik vermoed van wel, ook al lijkt er de komende tijd sprake van afnemende groei en dus van terugzakkende koersen.

De ECB verlaagt de groeiverwachting voor de eurozone en vindt zelfs bankensteun weer nodig. De wereldhandel staat onder druk door de tarievenoorlog. En het zou niet gek zijn als bedrijven lagere winsten rapporteren.

Dan maar niet beginnen met beleggen? Ik vind dat je je niet moet laten tegenhouden door deze verwachtingen. Als je iedere maand een beetje van je geld belegt, middel je je aankoopkoers. Je koopt dan namelijk niet alleen als de beurs hoog staat, maar ook als 'ie daalt. Je verkleint het risico dat je precies op het hoogste punt koopt.

Fonds of tracker

Wil je gemakkelijk een goede spreiding, beleg dan in een indextracker (ETF) of in een beleggingsfonds. Een goede site om die fondsen op te vergelijken is bijvoorbeeld morningstar.nl. Als je daar toch bezig bent: let ook op de kosten die zo’n fonds berekent, want die kunnen flink wat van je rendement afsnoepen.

Het is vooral belangrijk dat je van plan bent minimaal 10 jaar te blijven beleggen. Liefst nog langer. En dat je doorzet, ook in perioden van paniek op de beurzen. Op die manier kun je op termijn nog best een aardig potje bij elkaar beleggen.