Ga naar de inhoud
Roderick Veelo

Gewelddadige overvallen op bejaarden zijn een epidemie

Haar foto mocht in de krant. We zien een gat in d'r voorhoofd, een gezicht vol bloed dat druipt langs haar neus en wangen, rode spetters op een grijze jas. Deze vrouw is vorig weekend overvallen en ernstig mishandeld op straat. Na het boodschappen doen was ze op weg naar huis. Daar zit ze nu. In de war, angstig en 85 jaar.

Dalende misdaadcijfers mogen dan wijzen op een 'gaaf' land op weg in de goede richting. Deze geruststelling verhult een pikzwarte werkelijkheid. Een zorgwekkend grote groep bejaarden blijft een gemakkelijke prooi voor gewelddadige overvallers.

De vrouw van de foto is in Eindhoven in elkaar geslagen en door toevallige voorbijgangers bebloed en in shock van straat geraapt. Het is een triest voorbeeld uit een lange rij geweldsdelicten tegen oudere mensen in Nederland.

Volgens het CBS hebben vorig jaar een kleine 291 duizend bejaarden te maken gehad met oplichting, beroving, geweld en/of vandalisme. Een enorm aantal. Een fractie daarvan haalt de landelijke of regionale pers.

Met een eenvoudige zoekopdracht haal ik er in no time dertig dit jaar tevoorschijn. Zoals in Breda, Hardenberg, Hoogeveen, Amersfoort, Rotterdam, Enschede, Leeuwarden, Oosterwolde, Wijhe, weer Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Ede, Arnhem en Geleen. In het hele land is het raak.

Hoe ouder de mens hoe makkelijker de prooi. Vaak alleen, snel overrompeld en vooral fysiek geen partij voor de veelal jonge daders. Daarom is het geweld tegen weerloze oude mensen zo weerzinwekkend. Met welk geweten lukt het een vrouw van 85 in haar gezicht te schoppen? Of haar bont en blauw te slaan op zoek naar een sieraad of wat cash?

De daders kennen geen enkel respect voor oudere mensen. Die houding tegenover bejaarden en het geweld dat ermee gepaard gaat, was nog maar twintig jaar geleden ondenkbaar.

De slachtoffers hebben de verharding van de samenleving nauwelijks kunnen bijbenen. En nu ze oud, broos en onzeker zijn, blijken ze de ideale prooi van gewetenlozen.  

Gewelddadige overvallen op bejaarden zijn een epidemie. Het gaat om veel voorkomende ernstige misdrijven, gericht op oude mensen, omdát ze zwak zijn. Zo'n lot voor bejaarden is in een beschaafd land onacceptabel. 

De daders zwaarder straffen kan een goed begin zijn. En de geruststelling moet overboord dat dalende misdaadstatistieken een reden voor een feestje zijn.