Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Maarten Veeger

Het kabinet voor en tegen de buitenlanders

21 september 2018 06:23

Dit kabinet is aantrekkelijk voor buitenlandse aandeelhouders maar steeds minder aantrekkelijk voor buitenlandse werknemers. Laat Rutte III stoppen met dit gejojo. Nee, beter nog, laat iedereen in dit land gewoon dezelfde belasting betalen. 

We hebben het alsmaar over die afschaffing van de dividendbelasting. Een maatregel die buitenlandse aandeelhouders geld oplevert en Nederland aantrekkelijk zou maken als vestigingsplaats. Hard nodig, zegt Rutte. Daar staat tegenover dat hij het voor buitenlandse werknemers veel onaantrekkelijker maakt om zich in Nederland te vestigen. Mensen die -zo zeggen vooral techbedrijven en universiteiten- hier hard nodig zijn.

Ik heb het over de zogenaamde 30-procentregel. Een fiscaal voordeel van Nederland voor uitsluitend buitenlanders. Ze hoeven namelijk over 30 procent van hun inkomen geen cent belasting te betalen. Dat fiscale voordeel wordt nu door het kabinet versoberd.

Expatclubjes reageerden de laatste maanden al boos op de dreigende versobering. Maar hij staat toch echt in de op Prinsjesdag gepresenteerde maatregelen. Buitenlanders mogen vanaf 1 januari niet acht maar slechts vijf jaar lang gebruik maken van het belastingvoordeel. Daarna worden ze - fiscaal gezien - hetzelfde als Nederlanders.

De 30-procentregel is bedoeld voor buitenlanders met specifieke kennis die in Nederland komen werken. Te denken valt aan bijvoorbeeld IT-experts, onderzoekers op universiteiten maar ook profvoetballers. Een belastingvoordeel dat kan oplopen tot duizenden euro's per maand afhankelijk van het salaris.

Daarmee kunnen ze -zo is de filosofie- het dure leven in Nederland betalen: De Belastingdienst heeft het daarbij over vaak hogere kosten voor onder meer de huur van het huis, het zoeken naar een huis, vaccinaties, reiskosten voor familiebezoek, kosten van meubels, hulp bij invullen van het belastingformulier en meer.

De kosten van de internationale school voor de kinderen kunnen nog los daarvan apart van het belastbaar inkomen worden afgetrokken. Ook het feit dat buitenlanders vaak geen huis kopen en dus geen hypotheekaftrek hebben wordt genoemd als reden voor het bestaan van de regel. Voor Nederlanders die lange tijd in het buitenland werkten en bij terugkeer veel dezelfde extra kosten hebben is het voordeel jaren geleden al praktisch afgeschaft.

Dat belastingvoordeel voor de buitenlandse werknemers kost de Nederlanders die wel de volle mep betalen samen 1 miljard euro per jaar. Het aantal buitenlanders dat gebruikmaakt van de regeling groeit hard. In 2010 waren het er 40.000, zes jaar later al 65.000. Het is dan ook lekker snel verdiend. En lang niet alleen voor die supertechneuten die we in Nederland wellicht niet kunnen vinden. Het is aantrekkelijk voor allerlei buitenlanders met een prima baan.

Waaronder ook veel buitenlanders die hebben besloten zich hier permanent te vestigen. Vaak helemaal geen moeilijk vindbare supertalenten maar gewoon mensen die het fijn vinden om in Nederland te leven. Want hier is het tof en zijn veel leukere banen te krijgen dan in bijvoorbeeld Valencia, Lyon of Riga. Maar zeker ook omdat ze zo weinig belasting betalen. De kinderen gaan gewoon naar de Nederlandse school, de kinderbijslag wordt ook geïncasseerd, ze kopen vanwege die dure huren graag een huis en trekken ook de hypotheekrente af. Tel uit je dubbele winst. Daar ga je gratis van met vakantie.

Zoiets levert op kantoor of in de straat scheve gezichten op. En waar je eerst zou denken dat het goed is dat Nederland aantrekkelijk is voor supertalent uit bijvoorbeeld India, Estland of Frankrijk, voelt het steeds vaker als heel oneerlijk.

Net als bij de dividendbelasting moet dit kabinet daarom kiezen voor het aantrekkelijk houden van Nederland met niet-fiscale zaken. Onderwijs, huisvesting, veiligheid, een efficiënte overheid en ga zo maar door. En waar we hier allemaal, Nederlander of niet, eenzelfde belastingcentje aan bijdragen.