Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Maarten Veeger

Tijd voor een belasting op lege kamers

07 september 2018 06:15

Tijdens avondwandelingetjes door een buurtje in mijn stad met leuke gezinswoningen, valt het me vaak op.  Er zitten zo vaak opa's en oma's in de woonkamer. Geen jonge of wat oudere gezinnen in de ruime gezinswoningen, maar ouderen waarvan de kinderen - zo schat ik in - al jaren geleden vertrokken zijn voor werk of studie elders.

Onlangs sprak ik ook zo'n woningeigenaar, een vitale zestiger. Hij woonde na een scheiding jarenlang alleen in zijn vijf slaapkamers tellende hoekhuis. Hij had al eens een appartement gekocht voor 'later'. En zijn nieuwe partner had ook een leuk huisje. Na lang getwijfel moest het er toch maar eens van komen. Verkopen dat huis. Zoals verwacht liep het storm. Vele gezinnen met jonge koters kwamen een kijkje nemen. Voor de komende 15 tot 20 jaar was dit voor hen hét perfecte huis. Slechts een van die gezinnen kon er met de buit vandoor gaan.  

Twijfelaars als deze meneer, zou de overheid een handje moeten helpen. De beslissing om zo'n groot huis te verkopen moet deze beste man veel eerder nemen. Zodra de kinderen uit huis zijn, moet het voor zo iemand onaantrekkelijker worden om in zo'n huis te blijven wonen. En wat kun je doen als overheid… financieel prikkelen.

Een onderzoek van de Rabobank geeft ook aan dat senioren het op alle fronten veel gemakkelijker hebben op de woningmarkt dan jongeren. Ze kopen meer, doen dat meer met eigen geld en krijgen dus ook gemakkelijker een hypotheek. Jongeren krijgen door studieschulden en flex-banen juist te maken met strengere normen voor een hypotheek. Ouderen worden steeds ouder en wonen in hun vaak afbetaalde maar half leegstaande woning voor weinig. Jongeren zitten klem tussen dure huurwoningen en niet te krijgen koopwoningen.

Rabobank verwacht dan ook dat het aandeel oudere kopers de komende jaren toe zal blijven nemen terwijl jongeren verder aan belang op de woningmarkt zullen inboeten.  

Met de afschaffing van de Wet Hillen heeft het kabinet al een stap gezet. Hierdoor gaan woningeigenaren die hun hypotheek volledig hebben afgelost meer belasting betalen. Dat zijn vaak oudere woningbezitters.

Maar ook woningbezitters die hun hypotheek nog hard nodig hebben zouden moeten worden aangejaagd om uit hun te grote huis te vertrekken. Met bijvoorbeeld een legekamerbelasting. Een belasting die hoger wordt naarmate er meer kamers of vierkante meters ongebruikt blijven. Voor de details ligt hier een schone taak voor belastingexperts.

Let wel, dit zeg ik niet omdat het leuk is om mensen meer belasting te laten betalen. Maar wel omdat er in heel Nederland net als in dat buurtje met leuke gezinswoningen waar ik vaak doorheen loop, heel veel slaapkamers leeg staan. Terwijl jonge gezinnen radeloos door de stad zwerven, op zoek naar huizen met genoeg kamers voor hun kinderen. 

Als er ruimte genoeg was, zou het niet nodig zijn. Maar de realiteit is helaas anders. Dus kom maar op met die legekamerbelasting.