Ga naar de inhoud
Versus

Rijden we binnenkort allemaal elektrisch?

Beeld © ANP

In de RTL Z rubriek 'Versus' elke week een briefuitwisseling tussen twee opiniemakers die recht tegenover elkaar staan. Het onderwerp deze week: elektrisch rijden.

Het regent de afgelopen maanden elektrische auto’s: van Porsche via Audi tot Elon Musk’s Tesla. Nieuwe modellen kunnen steeds net even wat langer rijden op een batterij dan hun voorganger. 

Hoe snel gaan deze ontwikkelingen? Rijden we straks allemaal elektrisch? Ja zegt trendwatcher Vincent Everts. Nee zegt auto-expert Carlo Brantsen. 

De aftrap is voor Vincent Everts. 

Beste Carlo, 
Wat leuk om jou een keer een brief te schrijven. Ook al weet ik dat jij nooit enthousiast zult worden over elektrisch rijden. Je hebt me vaak verteld dat EV (elektrisch rijden) alleen maar geschikt is als boodschappenwagentje of voor de plantsoenendienst.  

En ik zal de eerste zijn om toe te geven dat die miljard auto’s, die 60 procent van de olie wereldwijd gebruiken, super technologische wondertjes zijn die ontzettend veel jongeren en oudjes blijven inspireren. Ik ben ook onder de indruk van de vaste wil van de industrie om wagens slimmer en schoner te maken. De 60 miljard euro die Volkswagen heeft geïnvesteerd in schonere, krachtige motoren zijn een perfecte nuttige maatschappelijke investering om de uitstoot stevig te beperken.  

Ook het feit dat moderne motoren zo heerlijk soepel rijden, al exploderen ze 100 maal per seconden en produceren ze 80 procent warmte en 20 procent beweging laat zien dat benzine een briljant compact goedje is en een brullende Lamborghini is toch beter dan seks voor de meeste mannen. 

Xerox, Kodak, Nokia
Maar toch ben ik bang dat jij de man bent die over 20 jaar toch moet toegeven dat de auto-industrie zijn eigen Xerox, Kodak, Nokia of paard en wagen-momentje heeft gehad. Niet omdat er niet genoeg olie is, want dat is geen probleem.

Ook niet omdat mensen ook maar iets om het milieu geven, of dat ze graag stille, snel accelerende auto’s willen hebben. Niets daarvan.  

It's the economy, stupid
Nee! Elektrische auto's zullen over 10 jaar domineren vanwege de economy, stupid. Tegen die tijd zal een moderne elektrisch auto die 400 kilometer kan rijden voordat hij moet worden opgeladen beginnen bij 10.000 euro, zijn batterijen 20 procent van de huidige prijs en kun je bij elke parkeerplaats tegen 20 procent van de benzineprijs tanken zonder dat je het merkt.

En, oh ja het onderhoud beperkt zich tot de banden, want een elektrisch motortje gaat 1 miljoen kilometer mee zonder olie te hoeven verversen.  

Drie maal minder auto's nodig
Tegen die tijd parkeren de auto’s zichzelf zodat je veel eenvoudiger -à la Uber- auto’s naar keuze kunt delen, maar dan zonder chauffeur. In plaats dat de auto’s 96 procent van de tijd geparkeerd zijn, zal dat wellicht 80 procent zijn, waardoor we 3 maal minder auto’s nodig hebben wat fantastisch is voor de industrie. Want de vergrijzing zal dan zo hebben toegeslagen dat een halvering van de automerken als een geschenk uit de hemel komt.  

Maar er zullen -ook dan- mensen zijn die explosie-auto’s prachtig vinden en verliefd zijn op het gebrul van motoren. En jij zult dan aan je kleinkinderen vertellen hoe er vroeger iets was als televisie wat mensen gezamenlijk keken en brullende motoren die dan rustig van hun plek kwamen. 

En ik kom luisteren naar dat verhaal, want er is niemand die het verhaal van die mooie explosie-auto’s beter kan vertellen dan jij! 

Vincent Everts
twitter.com/vincente
Trendwatcher 

Hey Vincent,
Jeetje, een brief! Ik probeer me te herinneren wanneer ik er voor het laatst een kreeg. Misschien van een jongedame die me de liefde verklaarde, of juist - waarschijnlijker - beëindigde? In elk geval zeker niet van een al wat ouder, Tesla rijdend digiwonder in rood pak.  

Hoe dan ook, lange tijd geleden alweer 'we agreed to disagree'. Sindsdien gaat het prima tussen ons. Jij liet mij op één van je filmpjes vertellen dat jouw Tesla ‘de mooiste auto is waar je niks aan hebt’, en jij was op jouw beurt regelmatig bij mij te gast in BNR- c.q. TROS-Autoshow om uit te leggen dat ik gruwelijk achter de feiten aanliep.  

Elektrische stadsbussen of plantsoenendienst
Ik geloof daar nog steeds niks van. Er is geen enkele reden te veronderstellen dat elektrische auto’s het gaan maken in deze wereld. Ja oké, elektrische stadsbussen: liever vandaag dan morgen. Plantsoenendiensten? Schandalig dat die nog niet elektrisch rijden. Koeriersdiensten binnen de grachtengordel? Meteen doen!

Maar als het gaat om personenauto’s waarvan we gewend zijn dat die 1.200 kilometer op één tank kunnen rijden en vervolgens weer in drie minuten zijn volgetankt: vergeet het maar.

Tesla is loodzware, peperdure, slecht afgewerkte Jaguar XF-kloon
Zelfs jouw Tesla is niets meer dan een loodzware, peperdure, slecht afgewerkte Jaguar XF-kloon, ‘gebouwd’ in een invoerrechten-gunstige, Tilburgse nepfabriek, waar ze de drie onderdelen die ze er eerst in de VS uithalen, weer doodleuk in terug zetten.

En als je een paar keer doet waar jouw zwaar gesubsidieerde Tesla echt goed in is (een paar keer hard accelereren), dan weet je dat een eventuele – let wel: eventuele – milieuwinst volledig teniet wordt gedaan door de extreme bandenslijtage. En geloof me: in de loopoppervlakken van banden zijn maar weinig rozenblaadjes verwerkt. 

Kroketje halen met elektrische auto
En een auto als de Nissan Leaf dan? De eerste die van scratch één is ontworpen als elektrische auto? Wel, de eerste generatie haalde in de praktijk met héél veel mazzel 130 kilometer op z’n batterijen. De nieuwste versie, waarvan we mogen aannemen dat daar de állermodernste vondsten in zijn verwerkt, misschien 190.

Logisch dat het wagentje, ondanks de miljoenen aan reclame, PR-stunts en subsidies, nergens aanslaat, behalve in Noorwegen waar ze qua subsidies nog gekker zijn dan wij. Nee Vincent, elektrische personenauto’s waarmee je méér kunt dan een kroket bij de Febo halen: het was niks, is niks en wordt niks. 

Deels elektrisch, deels diesel/benzine, deels groen
Weet je waar we naartoe gaan? Een mooie vlakverdeling! EV’s in stedelijke gebieden (want die CO2-uitbrakende stroomfabrieken die je daarvoor nodig hebt staan lekker ver weg), een deel diesel/benzine en wellicht op termijn nog een deel op waterstof, groen- dan wel aardgas of wat dies meer zij.

Méér zit er niet in voor je, al die prachtige verhalen over op handen zijnde revoluties in de batterijtechnologie ten spijt. Die sprookjes hoor ik al dertig jaar. En nou niet gaan valsspelen door de hybride’s ook onder de EV’s te scharen hè? Want dat zijn lief bedoelde elektro-hulpmotortjes waarvan menig gebruiker niet eens weet waar hij het laadsnoer heeft gelaten, terwijl mensen als ik hun wegenbelasting, BPM en bijtelling voldoen. 

Carlo
twitter.com/Brantsen
Hoofdredacteur van CARROS Magazine en ‘de Auto’

PS: beloof je me dat wij het eerste volledig elektrisch rijdende koeriersbedrijf samen gaan openen?