Opinie

Flashback: Fortuyns pleidooi tegen privatisering

22 mei 2017 16:07 Aangepast: 22 mei 2017 16:51
Wie beraamde de moord op Pim Fortuyn?

Bedrijven die toch niet echt met een ander bedrijf gaan concurreren, zoals de spoorwegen, de watervoorziening of Schiphol, moet je nooit privatiseren, zei Pim Fortuyn in ons programma De Lunchtafel in november 2001. De prijzen voor consumenten worden hoger, de dienstverlening slechter en ondertussen loopt de directie binnen.

Het was even zoeken, maar diep in ons archief vonden we dit fragment van Pim Fortuyn. Hij schoof aan bij ons televisieprogramma de Lunchtafel, dat werd opgenomen op de Amsterdamse beurs.

Fortuyn was zelf ook een belegger ('ik doe zelf een pakket bij de Postbank'), maar sprak tijdens de uitzending met name over zijn economische plannen voor Nederland. Hij wilde bedrijven met een nutsfunctie opnieuw nationaliseren, maar was tegelijkertijd voor een sterke markteconomie. Het klassieke links-rechts denken was volgens Fortuyn dan ook een 'achterhaalde tegenstelling'.

Salarissen van directies

Van het privatiseren van bedrijven met een nutsfunctie profiteren uiteindelijk vooral directies, vond Fortuyn: "De enige die ik daar beter van zie worden is de directie. Dat hebben we gezien in het verleden. Salarissen vliegen omhoog. Drie, vier keer gaat dat over de kop."

Tot grote hilariteit van Fortuyn, werd de uitzending ook even onderbroken door enthousiaste fans van de politicus. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van