Klimaattop: hoe groen wordt onze toekomst?

Zal de top in Parijs klimaatverandering kunnen stoppen?

29 november 2015 10:50 Aangepast: 29 november 2015 10:51
Beeld © ANP

In de RTL Z rubriek 'Versus' elke week een briefuitwisseling tussen twee opiniemakers die recht tegenover elkaar staan. Het onderwerp deze week: de Klimaattop in Parijs.

Milieugroeperingen, bedrijven en bewindslieden: allemaal zitten ze boordevol goede voornemens voor de klimaattop in Parijs. Maar zijn die hooggespannen verwachtingen terecht? Komt er een akkoord waar iedereen zich aan gaat houden en waarmee de klimaatverandering een halt wordt toegeroepen?

Pauline Westendorp, initiatiefnemer van NEWNRG, is heel positief. De kritische massa is bereikt, en zowel ondernemers als (bijna)oud-politici maken zich hard voor verandering. Maar GroenLinks-parlementariër Bas Eickhout is pessimistisch, volgens hem is Parijs pas het begin en niet het einde van de strijd tegen klimaatverandering. 

Beste Pauline,

De klimaattop in Parijs gaat klimaatverandering geen halt toeroepen. Allereerst omdat de afspraken onder het nieuwe akkoord niet voldoende zullen zijn om de temperatuurstijging onder de twee graden te houden. Ten tweede omdat alle mooie woorden in het nieuwe verdrag nog omgezet moeten worden in daden. Ten derde omdat enkel politieke actie nooit genoeg zal zijn, we hebben de volledige samenleving nodig. De handen moeten uit de mouwen. Parijs is een hoopvol nieuw begin in de strijd tegen klimaatverandering, geen einde van de klimaatproblematiek.

Zolang we nog afhankelijk zijn van kolen, olie en gas. Zolang energiebesparing geen topprioriteit is. Zolang we blijven steggelen over subsidies voor duurzame energie maar ondertussen de vele malen hogere subsidies voor fossiele brandstoffen compleet negeren. Zolang we ontwikkelingslanden niet voldoende helpen om een volledig duurzame toekomst in te gaan. Zolang we industrieën onvoldoende prikkelingen geven om te innoveren richting CO2-arme productieprocessen. Zolang we niet durven toe te geven dat het tegengaan van klimaatverandering om een ander consumptiepatroon vraagt. Zolang we deze uitdagingen niet aanpakken zal klimaatverandering doorgaan. Met of zonder klimaattop.

Uiteraard maakt een nieuw klimaatakkoord het makkelijker om tot daden over te gaan. Klimaatverandering is immers een wereldwijd probleem dat om een wereldwijde aanpak vraagt. Zonder afspraken heeft iedere regering een excuus om achterover te zitten en te wachten tot anderen de kastanjes uit het vuur halen.

De deal die in Parijs zal worden gesloten pakt dit 'tragedy of the commons' probleem aan. De afspraken zullen echter in de loop der tijd flink aangescherpt moeten worden. Met de toezeggingen die momenteel op tafel liggen gaan we nog steeds richting een opwarming van drie graden aan het einde van deze eeuw. Onderschat de consequenties van zo'n temperatuurstijging niet. Zelfs met een opwarming van twee graden zullen oceanen verzuren, de zeespiegel stijgen en extreme weersomstandigheden toenemen. Met alle gevolgen van dien. Zaak dus dat we het klimaatakkoord blijven herzien om de ambitie op te schroeven.

Enkel 'top-down' actie zal echter niet genoeg zijn. De politiek gaat deze kwestie nooit in z'n eentje oplossen. Lokale actie en initiatieven zijn onmisbaar. Dat leidt tot CO2-reducties én zorgt er voor dat beleidsmakers scherp blijven. Parijs vormt een fantastisch momentum. Voor het eerst in de geschiedenis zal de Europese Unie samen met ruim 190 andere landen bindende afspraken maken om maatregelen tegen klimaatverandering te nemen. Eindelijk zijn alle ogen op het klimaat gericht en daar moeten we gebruik van maken. Niet achterover leunen dus. Het echte werk gaat nu beginnen.

Vriendelijke groet,

Bas Eickhout,
@BasEickhout

Beste Bas,

Dank voor je heldere doch pessimistische brief over de klimaattop in Parijs. Ik begrijp je angst voor een uitkomst ‘boven de twee graden’, zeker omdat je al zoveel klimaattoppen hebt meegemaakt. Voor het begin van deze top wil ik je graag overtuigen waarom het deze keer wel lukt.

Want, de kritische massa is bereikt, in tegenstelling tot de dramatische Kopenhagen ‘top’ 6 jaar geleden. Er zijn veel nieuwe ondernemers die goed geld verdienen aan betaalbare producten die het klimaat ten goede komen. De oude bedrijven zien met lede ogen hun aandeelhouders vertrekken naar deze ‘disruptieve’ bedrijven. Er wordt wereldwijd 2300 miljard euro gedesinvesteerd uit fossiel! Ook stond in de Financial Times het bericht dat verwacht wordt dat 90 biljoen euro geïnvesteerd gaat worden in energie-infrastructuur in de komende 15 jaar. Dat is vast een heleboel geld! Nieuwe ondernemers wachten niet op de politiek. Wij zijn al om. Ondernemers met een verouderd business model volgen knarsetandend.

Ook lokale initiatieven zijn met steeds meer en steeds krachtiger. Misschien juist wel dankzij de klimaatdeceptie in Kopenhagen en de stijgende irritatie over luchtkwaliteit. In elk land zijn deze informele netwerken actief. 

De overheden, die nu samenkomen in Parijs, leiden niet, ze volgen. Als er genoeg kritische massa gevoeld wordt, gaan politici om. Ambtenaren maken vervolgens de regels en de regelingen die het ondernemers en lokale bewonersorganisaties makkelijk maken om ‘om te gaan’. Vlak ook de (bijna)oud-politici niet uit, die hun stem gebruiken - niets meer te verliezen - om te hameren op klimaatafspraken. Zoals Obama, die persoonlijk leiderschap toont door loud & clear een voorschot te nemen op de uitkomst en er dit keer vanaf het begin bij zal zijn in Parijs. Zijn laatste kans om geschiedenis te schrijven, net als voor alle andere leiders.

De academische wereld reageert op deze bewegingen. Bijvoorbeeld met de roadmap die door wetenschappers over de hele wereld is gemaakt om voor hun land het ‘onder twee graden scenario’ te maken.

Ik hoop je te overtuigen, omdat ik het je van harte gun dat jij je angst laat varen dat het niet lukt. Ik herken de reflex dat je het niet te durft te geloven, dit akkoord. Ga hier niet op in. Beschrijf de toekomst die je wel wilt. Vertrouw op je leiderschap en op dat van anderen. Een mooie therapie: je eigen huis, kantoor en vervoermiddel op eigen energie laten draaien binnen tien jaar - we helpen je graag!

Pauline Westendorp
@paulinewes

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van