Ga naar de inhoud
Opinie

Trumps exit is niet zo erg: 'Duurzame beweging is toch niet te stoppen'

Beeld © Getty Images

De VS stapt uit het klimaatakkoord, melden Amerikaanse media. Maar de groene trein dendert toch wel voort, stelt energiespecialist Remco de Boer.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar voor veel mensen is het toch een grote schok: Trump trekt zijn land terug uit het klimaatakkoord. Althans, dat melden onder meer nieuwsmedia CBS en Axxios. In het akkoord van Parijs is afgesproken om collectief te werken naar een fossiel-arme economie om zo de schade van klimaatverandering te beperken.

De Amerikaanse president zelf twittert dat hij over enkele dagen zijn beslissing over het klimaatakkoord zal delen met de wereld. 

Fossiel-arme economie onomkeerbaar

Zou het echt zo erg zijn als de Amerikanen ermee stoppen? Energiespecialist Remco de Boer zit nog niet met zijn handen in het haar. "Ik denk dat het wel meevalt. De VS is goed voor 15 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Een aantal staten hebben al aangegeven dat ze wél mee willen doen met het akkoord. Waaronder Californië: de zesde economie van de wereld. Bovendien is die duurzame beweging niet te stoppen."

Dankzij de investeringen die zijn gedaan en de steeds goedkoper wordende duurzame technologie is de weg naar een fossiel-arme economie onomkeerbaar, denkt de Boer. "Fossiel wordt fout, net als roken. Het duurt alleen nog wel een tijdje voordat we er helemaal vanaf zijn. Er zijn nu ook nog mensen die roken, alleen niet zoveel meer als vroeger."

Akkoord is PR-instrument

Die duurzame beweging was er overigens ook al voordat er een akkoord werd afgesloten. De Boer: "De vraag is hoe groot de rol van het klimaatakkoord überhaupt is. Als je het tot op het bot uitkleedt, dan is het akkoord eerder een PR-instrument. Zelfs al zou iedereen zijn afspraken nakomen, dan komen we nog niet onder de 2 graden opwarming."

Landen die zich niet aan de afspraken houden hoeven verder ook geen boetes te betalen. "Dat is een beetje op de achtergrond geraakt toen iedereen elkaar huilend in de armen viel in Parijs. Het akkoord bestaat eerder uit een coalitie van landen die afspraken hebben gemaakt met elkaar. Natuurlijk is het niet positief dat Trump daaruit stapt, maar het effect daarvan is niet zo groot. Bovendien blijft het bij Trump de vraag of hij het ook echt gaat doen. Het is geen stabiel figuur."

Bron: RTL Z