Ga naar de inhoud
Gastcolumn

'Herinner me aan die rotdag, dan weet ik dat ik het heb verdiend'

Tijdens de Startupweek nodigt RTL Z gastcolumnisten - bekende ondernemers, politici en experts - uit om hun visie te geven op de startupscene in Nederland. Vandaag de beurt aan Boris Veldhuijzen van Zanten, oprichter van The Next Web.

Een paar jaar geleden kwam ik thuis, mijn vriendin keek me aan en zei: "Jeetje, wat zie jij er uit. Rotdag gehad?" Ik plofte neer op de bank en vertelde haar wat er gebeurd was.

Die ochtend was ik vol goede moed naar kantoor vertrokken voor een afspraak met een van onze belangrijkste partners in een nieuw project. Dat gesprek liep anders dan verwacht: de partner was boos over iets dat was misgegaan en dreigde ons verantwoordelijk te stellen voor de schade. Ze dreigden het hele project op te blazen. We waren het niet met ze eens, maar het vooruitzicht op een langlopend conflict en wellicht zelfs een rechtszaak was voor ons een nachtmerriescenario.

Een uur later zat ik met een potentiële klant, voor datzelfde project. Het was te vroeg om ze te gaan vertellen dat het hele project waarschijnlijk niet meer door zou gaan, dus ik deed mijn pitch alsof het allemaal op rolletjes liep en ik niet kon wachten om met ze aan de slag te gaan.

Een uur later zat ik met de sales manager, die niet bij de ochtendbespreking was geweest, op een terrasje om de meeting door te nemen. Ik bestelde een biertje en probeerde mijn zenuwen de baas te blijven. Op dat moment begon de sales manager over het project. Hij zei: "Ik ben zo enorm tevreden met dit project. Ik voel me echt op de goeie plaats en denk dat dit project echt geweldig wordt voor ons bedrijf."

Ik keek hem aan en kon wel janken. Dat hele project, waar hij zo enthousiast over was, stond op losse schroeven, er was geen zonnige toekomst, ik stond aan het begin van een enorm conflict en ik kon dat met niemand delen.

Even later was ik weer terug bij ons kantoor, mijn collega kwam al buiten op me afgelopen. "Goed nieuws…", zei hij. De partner, die zo boos was geweest die ochtend, had teruggebeld, zijn excuus aangeboden en gezegd dat hij iets te agressief had gereageerd. Het bleek gewoon onderdeel van de onderhandelingen te zijn geweest. We konden door met het project.

Die dag was een 'emotional rollercoaster' maar eigenlijk ook helemaal niet eens ongewoon. Ondernemen is iedere dag problemen oplossen of proberen te voorkomen. Alles is mensenwerk, improviseren, incasseren, een beetje bluffen, hopen dat alles goed komt en ondertussen je hoofd koel houden. En het is belangrijk om dat af en toe duidelijk te maken. 

Want er heerst een romantisch idee van entrepreneurship en startups: je bedenkt een goed idee, laat het bouwen door wat 'geeks' en het geld en de roem stromen binnen. Maar dat heeft werkelijk niks te maken met de werkelijkheid. Een onderneming bouwen, groeien en onderhouden is uitermate stressvol, heel hard werken en heeft een hele lage slagingskans.

Het is het leukste werk van de wereld (als je tenminste ondernemer bent) maar ook een heel spannend en onzeker bestaan. Die avond vroeg ik mijn vriendin om me aan dit moment te herinneren als ik ooit mijn bedrijf zou verkopen en veel geld zou verdienen. Ik vroeg haar "herinner me dan aan dit moment en dan zal ik begrijpen waarom ik dat geld ook echt verdiend heb."

Boris Veldhuijzen van Zanten