Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Prinsjesdag 2018

Werk moet meer lonen, vermogenswinst meer belast worden: dit wil het RTL Z Schaduwkabinet

18 september 2018 10:15 Aangepast: 18 september 2018 13:40

Het RTL Z schaduwkabinet, dit keer bestaande uit economen Marieke Blom en Barbara Baarsma, Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck, advocaat vreemdelingenrecht Wil Eikelboom en Urgenda-oprichter Marjan Minnesma, geven een advies mee aan het kabinet voor Prinsjesdag.

'Introduceer individuele leerrekeningen' - Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank.

"Mijn advies aan het kabinet is om het belastingstelsel nu eens echt te hervormen, zodat arbeid goedkoper wordt en meer loont.

Dat doet dit kabinet niet. Introduceer bijvoorbeeld individuele leerrekeningen zodat eindelijk eens een concrete stap wordt gezet in het al jarenlange gepraat over een leven lang leren. Iedereen die werkt of kan werken heeft zo'n rekening waarop twee tegoeden staan: geld en leerrechten.

Het geld is bedoeld om het volgen van een opleiding te betalen. Op die rekening kan fiscaal aantrekkelijk worden gespaard en kunnen tegoeden van werkgever en overheid worden gespaard.

Econoom Barbara Baarsma Econoom Barbara Baarsma

De leerrechtenrekening geeft ook aan welk trekkingsrecht iemand nog heeft op het volgen van bekostigd onderwijs. Zo kan iemand die de arbeidsmarkt opkomt zonder een master te hebben afgerond dat later in het werkzame leven alsnog doen.

Ook wie al wel een masteropleiding afrondde, heeft onder bepaalde voorwaarden het recht om tijdens de loopbaan een bekostigde mbo-opleiding af te ronden.

Door die leerrekening elke maand op het loonstrookje te zetten, neemt de gedragseconomische prikkel toe om er ook echt gebruik van te maken. 

En misschien moet het kabinet ook een prijsvraag uitschrijven om een meer enthousiasmerende term voor 'leven lang leren' te vinden." 

'Belast vermogenswinst meer' - Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur Quote

"In Nederland is iets raars aan de hand. Geld waar je voor moet werken belasten we zwaar, en geld dat komt aanwaaien wordt nauwelijks belast.

Op dit moment wordt de vermogensbelasting berekend aan de hand van een fictief rendement: alle vermogens, klein of groot, worden verondersteld min of meer hetzelfde rendement te halen en het daadwerkelijke inkomen uit vermogen is niet relevant.

Stel dat je dat systeem zou vertalen naar inkomstenbelasting, dan zou de overheid er bijvoorbeeld vanuit gaan dat iedereen 50.000 euro verdient en daar alleen belasting over moet betalen. Dat zou niemand accepteren, omdat de oneerlijkheid daarvan volstrekt evident is.

Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck

Toch doen we dat wel met de vermogensbelasting. Daarin zijn we als Nederland tamelijk uniek en maken we rentenieren aantrekkelijker dan werk.

Mijn advies is: maak werken aantrekkelijker, door de inkomstenbelasting te verlagen en de vermogensbelasting te verhogen. Dan wordt het ook aantrekkelijker voor vrouwen om meer te gaan werken.

Je zou, als je in de zorg werkt, veel meer moeten overhouden dan wanneer je in de bijstand zit. Dat is nu niet zo. En in mijn wereld, in die van de rijken, zou het ook wat kunnen veranderen. Veel rijke mensen kunnen nu prima af met een eenverdienersmodel, omdat er zo veel uit vermogen komt. Je partner hoeft daardoor niet te werken. Dat is niet meer uit te leggen."

'Maak een Booking.com voor het volwassenenonderwijs' - Marieke Blom, hoofdeconoom ING.

"Op de arbeidsmarkt hebben we te weinig mensen, maar vooral ook niet de ‘goede’ mensen. Terwijl er tegelijk veel mensen in werk zitten waarvan ze voelen dat het geen toekomst heeft, of die nog altijd aan de kant staan.

Ik word er persoonlijk een beetje narrig van als we mensen lijken te verwijten dat ze niet in beweging komen: het valt gewoon echt niet mee om je weg te vinden op de snel veranderende arbeidsmarkt.

Econoom Marieke Blom Econoom Marieke Blom

Eén van de dingen die ontbreekt is een wegwijzer, om je te helpen te zien welke opleidingen je nodig hebt, waar je die zo slim mogelijk kunt volgen. Dus hebben we een Booking.com van het volwassenenonderwijs nodig: alle opleidingen voor volwassenen, op één plek terug te vinden, met beoordelingen door gebruikers (was het goed, kreeg ik er een baan door?).

Als de overheid nou eens een hackaton organiseert om voor dit probleem een app te ontwikkelen, een wedstrijd uitschrijft onder startups om dit te gaan ontwikkelen en voor het winnende 'proof of concept' het geld beschikbaar maakt dat nodig is om via marketing de schaalgrootte te krijgen?"

'Meer geld naar de gefinancierde rechtsbijstand' - Wil Eikelboom, advocaat vreemdelingenrecht bij Prakken D'oliveira. 

"Wat mij betreft moet er, nu het economisch goed gaat, extra geld naar de gefinancierde rechtsbijstand.

Voor een vreedzame samenleving is het essentieel dat geschillen aan een onpartijdige rechter kunnen worden voorgelegd. Wanneer de toegang tot die rechter niet voor iedereen min of meer gelijk is, ontstaat het recht van de sterkste of, beter gezegd, van de rijkste. Een recept voor onvrede in de samenleving.

Wil Eikelboom, advocaat vreemdelingenrecht bij Prakken D'oliveira Wil Eikelboom, advocaat vreemdelingenrecht bij Prakken D'oliveira

Juist die toegang tot de rechter staat onder druk, nu de sociale advocatuur het hoofd nauwelijks meer boven water kan houden. Steeds meer advocaten houden ermee op, er is vrijwel geen nieuwe aanwas.

Het bedrag dat erbij moet is 127 miljoen euro per jaar. Dat hoeft staatssecretaris Dekker niet van mij aan te nemen, het is de conclusie van de onafhankelijke commissie-Van der Meer die zijn voorganger Fred Teeven had ingesteld. Doe je dat niet, dan stort het systeem in."

'Maak de energietransitie aantrekkelijker' - Marjan Minnesma, oprichter Urgenda.

"Als het om de energietransitie gaat, wordt er nu te vaak tegen burgers gezegd: morgen gaat dit veranderen. Dan zetten mensen de hakken in het zand. Het mag wat geleidelijker.
 
In 2025 moet de cv-ketel het huis uit, en je fossiele auto. Zodat je op tijd weet dat de volgende cv-ketel een warmtepomp wordt en je volgende auto een elektrische.
 
Marjan Minnesma, oprichter Urgenda. Marjan Minnesma, oprichter Urgenda.
Daar moet je als overheid wel bij helpen. Die zou bijvoorbeeld een wissel-cv kunnen aanbieden als je cv-ketel nu al stuk gaat.
 
Voor de overgang naar elektrisch rijden, zou je langzaam de prijs van benzine kunnen opschroeven. Elektrisch rijden moet juist goedkoper worden of blijven, bijvoorbeeld door geen bpm en geen wegenbelasting te heffen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore