RTL Z Podcast

Paul Riemens gaat de RAI leiden. Wat is hij van plan?

19 januari 2018 10:41 Aangepast: 24 februari 2018 10:24

Eind deze maand debuteert Paul Riemens als voorzitter van Jumping Amsterdam, een van de belangrijkste paardensportevenementen ter wereld, in de RAI. De RAI is de arena waar hij al eerder de touwtjes zelf dagelijks in handen nam. Na acht jaar als ceo Lucht Verkeersleiding Nederland maakte hij de opmerkelijke overstap. Tegen Paul van Liempt vertelt hij waarom hij switchte en wat hij van plan is in zijn nieuwe functie.

Nee, hij was niet bang dat hij op korte termijn niets meer te doen zou hebben vanwege de robotisering. Voorspellingen dat in de toekomst een vliegtuig zonder piloot vanuit een verkeerstoren zonder verkeersleider wordt geleid, kunnen een keer bewaarheid worden, maar daar zijn we nog vele decennia van verwijderd, is de algehele opvatting binnen de beroepsgroep.

En discussies over de Wet Normering Topinkomens, waar de Luchtverkeersleiding zich al jaren tegen verzet, waren ook geen reden voor vertrek, zegt hij. Na acht jaar vond hij het tijd voor iets nieuws, 'altijd verfrissend', en dit ligt in het verlengde van zijn vorige werk, vindt hij. Pardon? "Ik promoveerde in 2011 op regionale economische ontwikkeling, toegespitst op het belang van Schiphol voor Amsterdam en Nederland. De RAI als complex heeft ook veel invloed op de stad, in die zin lijk het op Schiphol."

Riemens wil de RAI meer bij de stad en de stad meer bij de RAI betrekken en daarin samenwerken met winkeliers, 'om meer voor onze buurt te gaan zorgen'. Hij heeft er een mooie uitdrukking voor gevonden: "De RAI moet meer rentmeester zijn dan kale evenementenorganisator op zoek naar het hoogste rendement."

Er liggen plannen voor bootcamps, voor een mediahub voor startende ondernemers en voor een innovatielaboratorium in een glazen huis midden op het plein voor de RAI.

De gemeente heeft nu een belang van 25 procent in het complex. Is het voor de betrokkenheid bij de stad noodzakelijk dat de gemeente aandeelhouder blijft? In de uitzending geeft Riemens uitsluitsel.

Elke vrijdag Podcastinterviews in Van Liempt 1-op-1. Deze week: CEO van de RAI in Amsterdam Paul Riemens.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van