RTL Z Podcast

Van Liempt Een op Een met Jaap Seidell: 'Stop met alcohol'

15 december 2017 11:11 Aangepast: 05 februari 2018 16:51

Paul van Liempt gaat in gesprek met hoogleraar Jaap Seidell, die vindt dat we na het roken ook massaal moeten stoppen met het drinken van alcohol. En hij is voor een verplichte overheidslunch op de basisschool, met veel groente en fruit.

Jaap Seidell is Universiteitshoogleraar in Amsterdam met gezondheid en voeding als specialisme. Lid van de KNAW en internationaal gewaardeerd om zijn onderzoek. In de reeks podcastinterviews Van Liempt Een op Een pleit hij voor het eten van meer groente op zo jong mogelijke leeftijd. "Net als in Frankrijk, zou de overheid hier de driegangenlunch op de  basisschool moeten invoeren."

Op de lijst van landen waar mensen het oudst worden, staat Hongkong fier bovenaan. De gemiddelde leeftijdsverwachting is 83,5 jaar, met dank aan de Chinese gevechtskunst Tai Chi, die tot op hoge leeftijd wordt beoefend en ervoor zorgt dat ouderen lang in beweging blijven. De traditie van gestoomd eten, die voor een gebalanceerd dieet zorgt, is net zo belangrijk voor de hoge leeftijdsverwachting. Het verbaast Universiteitshoogleraar en invloedrijk schrijver, spreker en denker over gezondheid en voeding Jaap Seidell niet dat landen als Hongkong, Japan, Italië, Spanje en Zweden hooggenoteerd staan. Ze voldoen aan de criteria die doorslaggevend zijn: een gezond dieet en een goede, toegankelijke gezondheidszorg.

Het verbaast hem wel dat Nederland niet in de top 15 van de OESO lijst is terug te vinden. Het sterkt hem in de gedachte dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Niet voor niets is hij een van de aanjagers achter de campagne 'Voedselonderwijs voor ieder kind'. Een burgerinitiatief met de oproep een petitie te ondertekenen, waarvoor 40.000 handtekeningen nodig zijn. Hoe het er voor staat? Seidell: "Heel goed, het vereiste aantal handtekeningen is bijna bereikt. Maar nu al heeft het ministerie van Economische Zaken het idee omarmt en probeert het er handen en voeten aan te te geven."

Het betekent niet dat Seidell op z’n lauweren kan (en wil) gaan rusten. Als lid van de KNAW en als internationaal gewaardeerd onderzoeker op het gebied van obesitas zet hij zich wetenschappelijk in. Maar hij mengt zich ook volop in het publieke debat, variërend van diepgaande interviews tot vrolijke panels op radio, televisie en op verschillende podia in het land.

En er wordt naar hem geluisterd: als hij pleit voor een suikertax, voor zeer matig alcoholgebruik en voor het aanleren van een gezond voedselpatroon op jonge leeftijd. Want het is cruciaal om jong te beginnen, daar wordt de kiem gelegd voor een (on)gezond leven op latere leeftijd.

"In Nederland eet maar één procent van de kinderen genoeg groente. Ze ontbijten en lunchen zonder groente en zouden dat alleen kunnen inhalen als ze 's avonds de aanbevolen hoeveelheid van 150 gram eten. Dat blijkt teveel gevraagd. In Frankrijk lukt het wel. Omdat de kinderen op basisscholen allemaal een driegangenlunch met salade, rauwkost, veel groente en vers fruit krijgen. De ouders betalen naar draagkracht tussen 15 cent en vijf euro. De overheid regelt de maaltijden. Zoiets zou ik hier graag ook zien."

Waar Seidell niet op zit te wachten is een aparte minister voor Voeding. Goed dat het kabinet zo iemand niet heeft aangesteld, vindt hij. "Dan parkeer je het op één departement en hoeft de rest er niet aan te denken, nu loopt het door alle ministeries heen, zoals het hoort." Intussen blijft het belangrijk, vindt hij, om zoveel mogelijk voorlichting te blijven geven over wat gezond is en wat niet. Samen met Jutka Halberstadt schreef hij Het Voedsellabyrint, om enige orde te scheppen in een wereld vol tegenstrijdige adviezen.

Hard nodig, het boek kreeg niet voor niets onlangs een opvolger: Jong Leren: kleine en grote vragen over een leven lang gezond eten. In het interview spreekt Seidell zich alvast helder over een paar kwesties uit: hoeveel koffie mag je op een dag drinken? Is 1 glas wijn per dag gezond of niet? Is een beetje vlees beter dan geen vlees? En kan suikervrije kauwgom kwaad?

Elke vrijdag: RTLZ Podcast interviews: Van Liempt Een op Een.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van