Tijdens de Startup Week nodigt RTL Z gastcolumnisten - bekende ondernemers, politici en experts - uit om hun visie te geven op de startupscene in Nederland. Vandaag minister Henk Kamp van Economische Zaken.
Innovatie en economische groei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En waar je innovatie vindt, vind je startups. Met hun nieuwe ideeën, technieken en processen dagen ze grote, bestaande bedrijven uit om zich ook te blijven vernieuwen. Daarmee dragen zij flink bij aan onze economie en welvaart.
Startups zijn ook goed voor de werkgelegenheid. Jonge, getalenteerde mensen krijgen bij startups een kans om zich te ontwikkelen. Ruim 40 procent van de nieuwe banen in Nederland komt van bedrijven die vijf jaar geleden nog niet bestonden.
En startups spreken tot de verbeelding. Mede doordat het met zo’n jong, technologisch bedrijf ineens heel hard kan gaan. Zo haalde online veilinghuis Catawiki vorig jaar 75 miljoen euro aan investeringen op. WeTransfer is de standaard geworden voor het versturen van grote bestanden. En een Zweeds-Brits farmacieconcern nam vorig jaar voor een bedrag van 3,7 miljard euro een belang van 55 procent in Acerta Pharma, een farmaceutisch bedrijf dat medicijnen tegen kanker ontwikkelt. De grootste overname uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechsector ooit.
Tien jaar geleden bestond nog geen van deze drie bedrijven, Acerta werd zelfs pas in 2012 opgericht. Deze jonge bedrijven, waar mensen keihard werken om van hun ideeën een succes te maken, hebben naast snelle groei nog iets gemeen: ze hebben in hun startup-fase gebruik gemaakt van financiële ondersteuning van de overheid. En zij zijn niet de enige.
Om de omstandigheden voor startups zo gunstig mogelijk te maken, vroeg ik Neelie Kroes anderhalf jaar geleden van Nederland een StartupDelta te maken. Mede door haar inspanningen staat Nederland nu op de vierde plaats in de ranking voor beste startup ecosysteem in Europa, na Londen, Berlijn en Parijs. Bovendien staat Nederland bovenaan het Startup Nation Scoreboard, waarin 25 Europese landen worden vergeleken op maatregelen om het ecosysteem voor startups te verbeteren.
Startups vinden een luisterend oor bij de overheid. Zo kunnen we maatregelen nemen waardoor startups sneller kunnen groeien.
Samen met de staatssecretaris van Financiën trek ik vanaf 2017 jaarlijks 27 miljoen euro extra uit om het belastbare loon van directeur-grootaandeelhouders in de eerste drie jaar van de onderneming op het minimumloon te houden. Zo kunnen startups meer geld in hun bedrijf steken. Daarnaast stel ik 23 miljoen extra beschikbaar voor particuliere investeerders die investeren in startups en het mkb.
Nederland staat in de wereld meer en meer bekend als startupland. Maar we zijn er nog niet, mijn ambitie blijft groot. Daarom zet ik me samen met startups, investeerders en iedereen die innovatieve bedrijven een warm hart toedraagt in voor een concreet doel: niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd Nederland in de top 5 van startuplanden krijgen.
Volg hier alles over de Startup Week