Opinie

'Basisinkomen is een slaapliedje voor de superrijken'

14 juli 2017 11:25 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty Images

Ondernemer Elon Musk is er voorstander van en hij is niet de enige: het basisinkomen. Maar volgens publicist Helen Razer gaat zo'n systeem de rijken alleen maar rijker maken.

Robotisering, ons nodeloos ingewikkelde belastingstelsel, of gewoonweg omdat 'gratis geld voor iedereen' een mensenrecht is. Van links tot rechts, van rijk tot arm; veel mensen geloven dat het basisinkomen een oplossing is voor grote problemen nu en in de toekomst.

Ook in de bestuurskamers van Silicon Valley is het basisinkomen een buzzwoord geworden, signaleert publicist Helen Razer op Quartz.com, die zelf helemaal niet gelooft in 'gratis geld voor iedereen'.

Pleister voor problemen

"Het basisinkomen is een pleister op de economische problemen van de gewone man, zeggen Zuckerberg (Facebook) en Omidyar (eBay). Maar wat Musk en zijn collega’s lijken weg te laten uit hun compassievolle speech is dat het basisinkomen ook een pleister is voor hun problemen."

Het levert deze rijke ondernemers namelijk geld op. "Natuurlijk wil Musk, zoon van het neoliberale tijdperk, dat het basisinkomen wordt ingevoerd. Het is fantastisch voor hem en zijn bedrijven. Het betekent dat consumenten meer inkomen zullen hebben om uit te geven aan zijn spullen."

Verhaaltje voor het slapen gaan

De techondernemers zijn geen voorstander van het basisinkomen om de groeiende onderklasse uit de armoede te trekken. "Dat is gewoon een verhaaltje voor het slapen gaan, maar vooral de superrijken gaan er beter van slapen." Door globalisering zijn lonen in het Westen al gestagneerd. Dat voelt soms niet zo omdat producten ook goedkoper zijn geworden, schrijft Razer.

Als machines nog meer banen van mensen overnemen, zullen goederen nog goedkoper worden en mensen nog minder geneigd zijn om te strijden voor hoger loon, denkt zij.

Met een basisinkomen houden de superrijken de middenklasse net boven water, maar bovenal zichzelf, voorziet Razer. Bijkomend gevaar is volgens haar dat prijzen als gevolg van een basisinkomen weer zullen stijgen; iets wat de superrijken – die zelf ook nog eens een basisinkomen krijgen - wel trekken, maar de armsten niet.

Ondertussen zullen de grote bedrijven verdienen aan het ingevoerde basisinkomen maar dat vervolgens niet terug investeren in de maatschappij. 

Lees het hele stuk hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van