Opinie

Jonge vrouwen, niet zo miepen! Ga fulltime werken (en leer het mannenbrein kennen)

24 maart 2017 20:14 Aangepast: 25 maart 2017 14:58
Twee studenten in Utrecht. Beeld © ANP

Wie de top wil bereiken moet na de studie kiezen voor een fulltime baan én het gedrag van de mannelijke bestuurder gaan begrijpen, betoogt Vreneli Stadelmaier in haar nieuwe boek 'Yes she's smart'.

Voormalig bestuurder en loopbaancoach Vreneli Stadelmaier is op zijn zachtst gezegd verbaasd: jonge meiden van in de twintig kiezen veelal na hun studie voor een parttime baan. Dat dat bij haar generatie nog gebeurde is tot daaraan toe, maar nu nog steeds?

"Die jonge vrouwen sorteren nu al voor op een gezin. Maar dat is dus absoluut niet nodig. Een goede carrière, een gezin en een leuk leven gaan heel goed samen. Je moet alleen goede afspraken maken met je partner en kunnen loslaten. Je partner doet de dingen misschien op een andere manier, maar dat is niet per se een slechte manier."

Niet zo zielig doen

Al met al vindt Stadelmaier dat de jonge dames wel wat meer pit mogen tonen. "Hard werken is toch gewoon leuk? Niet zo zielig doen."

Wie de top wil bereiken moet niet alleen voor die fulltime baan gaan, maar zich ook realiseren dat mannen aan de top net even anders denken dan vrouwen, stelt de schrijfster. Je hoeft niet per se deze manier van denken over te nemen; je ervan bewust zijn is al grote winst.

In haar boek benoemt Stadelmaier 12 spelregels van mannen. Voor RTL Z haalt ze er drie uit.

1. Mannen denken: je bent pas af als de scheidsrechter het ziet

Thumbnail

"Waar mannen redeneren 'ik kan best wel wat aanrommelen totdat ik word betrapt', denken vrouwen 'ik moet alles netjes volgens de regels doen'." Stadelmaier ondervond dit zelf toen ze in de directie zat van een thuiszorgorganisatie. Deze ging fuseren met een andere thuiszorgorganisatie; een pijnlijke operatie voor veel medewerkers.

Als gevolg van de fusie zou de directie worden verkleind van vier naar drie bestuurders. Haar mannelijke collega's waren verheugd: het salaris van de vierde man konden ze dan wel over de drie overgebleven bestuurders verdelen.

Stadelmaier viel nog net niet van haar stoel: het ging hier om belastinggeld. Haar collega's reageerden laconiek: "Maar dat kunnen we toch in de cijfers versleutelen? Niemand hoeft het te weten."

2. Mannen denken: ik vertel wel even hoe goed ik ben
 
Thumbnail

"Veel vrouwen denken: ze zien wel hoe goed ik ben, dat ga ik vooral niet roeptoeteren. Daar voelen ze zich niet comfortabel bij." Een tactiek die bij mannen aan de top niet zo goed werkt, stelt Stadelmaier. Door zo bescheiden te zijn val je minder op: "Sommige mannen denken dan: jemig wat een doos, die heeft blijkbaar niks te melden."

Als je carriere wil maken, zo betoogt Stadelmaier, dan moet je wel durven roepen dat je succesvol bent. "En als jij het niet roept, dan moet je wel zorgen dat iemand anders het roept."

3. Mannen denken: twijfelen mag niet

Thumbnail

"Als mannen een broek gaan kopen, slagen ze al in de eerste winkel. En kopen ze er gelijk twee bij in een andere kleur. Terwijl vrouwen eerst alle winkels afgaan en terugkomen met een jurk, schoenen en een broek. Kortom: mannen nemen liever een foute beslissing dan dat ze twijfelen."

Volgens Stadelmaier hebben vrouwen eerder de neiging om wat meer te wikken en te wegen. Dat is ook helemaal niet erg: "Soms is het prima om het even niet te weten. Dan heb je wat meer tijd nodig voor een beslissing."

Je hoeft dat gedrag niet over te nemen

De verleiding is natuurlijk groot om je dan maar als een man te gaan gedragen. Maar dat hoeft niet, zegt de schrijfster: "Je kunt het ook op een meta-niveau gaan bespreken: Jij denkt misschien zo, maar ik zie dat anders."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van