Ondernemen

Bonnetjesplicht leidt tot frustratie in Duitsland: 'Duur en milieuonvriendelijk'

31 januari 2020 14:54
Beeld © Getty

Bij de koffie-to-go, tankbeurt of een frietje. Sinds 1 januari krijgen Duitsers overal verplicht een bonnetje mee van hun aankopen. Dat moet belastingontduiking tegengaan, maar leidt vooral tot frustratie. In Nederland zijn overigens geen plannen voor een plicht, zegt de Belastingdienst.

Duitse ondernemers manipuleren soms hun elektronische kassa en dat betekent dat de overheid belasting misloopt. Naar schatting van de Duitse rekenkamer loopt de overheid op die manier jaarlijks zo’n 10 miljard euro mis. Via speciale software zouden de eigenaren van die kassa’s gegevens over transacties weg kunnen laten, of juist toevoegen.

Een van de maatregelen om dat tegen te gaan, zijn bonnetjes. Daarmee moeten ondernemers bewijzen dat een transactie klopt. De plicht om bonnen te bewaren, werd daarom opgenomen in een wet. Maar lang niet iedereen ziet het nut daarvan in. “Bureaucratisch en milieuonvriendelijk”, concludeert detailhandelvereniging Handelsverband Deutschland (HDE).

Onnodig duur

Het zou bovendien onnodig duur zijn. Ondernemers klagen dat ze zelf opdraaien voor de bijkomende kosten voor papier en de aanpassingen aan de software van hun kassa’s.

Nieuwe software moet namelijk voorkomen dat er nog informatie kan worden aangepast. Dat laatste zou de bonnetjeswet volgens experts overigens ook overbodig maken.

Ook in politiek Duitsland laaide de discussie op, met voor- en tegenstanders. Minister van Economische Zaken Peter Altmaier ziet de plicht bijvoorbeeld niet zitten en wil dat klanten alleen een bon krijgen als ze erom vragen. De hele discussie leidt ook tot een zoektocht naar digitale alternatieven voor de ouderwetse bon. 

Andere landen kennen ook een plicht

Duitsland is overigens niet het enige land met een bonnenplicht. In landen zoals Oostenrijk en België bestaat die verplichting al langer. Zo ook in Frankrijk, maar daar werd de plicht recent juist versoepeld om afval tegen te gaan, meldt Handelsblatt.

In Nederland zijn geen wetten of plannen voor een dergelijke bonnenplicht, melden woordvoerders van de Belastingdienst. Wel geldt dat ondernemers hun administratie goed moeten bijhouden, gegevens van kassasystemen en kassabonnen horen daarbij en moeten zeven jaar bewaard worden.

Er wordt gevraagd om 'een betrouwbare kasadministratie en een daarbij passend kassasysteem.' Niet alle systemen voldoen volgens de Belastingdienst aan de eisen. Met een goede elektronische kassa kan de ondernemer onder meer transactiegegevens terughalen en controleren. Leveranciers stelden hiervoor ook een een gezamenlijk keurmerk op.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore