Ondernemen

Sportbedrijf Onefit gaat samen met Duitse concurrent

08 augustus 2019 06:10 Aangepast: 09 augustus 2019 09:18
OneFit-oprichters Serge Brabander en Camille Richardson. Beeld © OneFit

Het Nederlandse sportplatform OneFit fuseert met zijn Duitse branchegenoot Urban Sports Club. Na deze fusie kunnen klanten volgens OneFit terecht bij meer dan 10.000 sportlocaties in zes landen.

Het sportnetwerk beslaat na de fusie 62 steden in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Nederland. "Het is de bedoeling dat iedereen met een Onefit-abonnement op alle locaties kan gaan sporten", zegt medeoprichter Serge Brabander.

Daar zijn nog wel wat technische aanpassingen voor nodig, laat hij weten. OneFit wordt onderdeel van de Urban Sports Club in Berlijn, waar ook het hoofdkantoor zit. Het bedrijf zal worden geleid door Urban Sports Club-oprichters Moritz Kreppel en Benjamin Roth.

"Ik hoef niet per se een bedrijf van vierhonderd mensen te leiden", zegt Brabander over die keuze.

'Geen overname' 

Hij en compagnon Camille Richardson worden wel aandeelhouders en onderdeel van het management van het Duitse bedrijf. "We gaan echt samenwerken, daarom is het een fusie en geen overname. Camille wordt hoofd productontwikkeling en ik hoofd van de commerciële tak."

De naam Onefit zal blijven bestaan in Nederland, zegt Brabander. Hoe dat in andere landen zit, is nog niet bekend. "We bekijken per land wat het beste werkt."

Een pas, alle lessen

OneFit is een dienst waarmee je met een app sportlessen kunt reserveren bij verschillende fitnessclubs. Je bent niet gebonden aan één club, maar kunt rondshoppen, is de gedachte. Het bedrijf werd in 2013 opgericht.

Vorig jaar haalde het Amsterdamse bedrijf nog een investering van 4 miljoen euro op, onder meer om internationaal te groeien. OneFit is sinds 2016 al actief in Duitsland, waar het toen ook al een concurrent overnam. Sinds 2018 is het bedrijf ook actief in Spanje.

Groeien op eigen kracht

Waarom niet verder op eigen kracht? "We willen een internationaal bedrijf bouwen", zegt Brabander. "Op deze manier kunnen we sneller schakelen en gebruik maken van een groter netwerk." Concurrenten van Onefit werken vooral op lokale markten, zegt hij. "De fitnessmarkt groeit nog steeds."

Ook Urban Sports Club haalde vorig jaar een flinke investering op. Het team van OneFit blijft werken vanuit Amsterdam, laat Brabander weten. "We hebben het net aan iedereen verteld en het hele team is enthousiast", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Startup OneFit haalt 4 miljoen euro op voor internationale groei

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore