Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 september 2016 12:42

Narcos-effect? Toerisme Colombia bloeit op

In rap tempo schudt Colombia het imago van gevaarlijke reisbestemming van zich af. Toch is dat gewelddadige verleden voor veel mensen één van de redenen om het fascinerende Zuid-Amerikaanse land te bezoeken.

In tien jaar tijd is het aantal buitenlandse bezoekers van Colombia verdrievoudigd. Waar in 2005 nog 1,34 miljoen mensen het Zuid-Amerikaanse land bezochten, waren dat er vorig jaar alweer 4,45 miljoen. Iets wat veel Colombianen - zeker na de gewelddadige jaren '70, '80 en '90 - niet voor mogelijk hadden gehouden.

Historisch vredesakkoord

Maar de rust is het afgelopen decennium langzaam teruggekeerd en de misdaadcijfers zijn gedaald. Met als voorlopig hoogtepunt het historische vredesakkoord, dat deze week na vier jaar onderhandelen is ondertekend door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverri (ook bekend als Timochenko) en waar het volk zondag nog over stemt in een referendum.

De gewapende strijd tussen de regering en de communistische rebellenbeweging kostte de afgelopen 52 jaar aan zeker 220.000 mensen het leven. Zoals ook de drugskartels, gecentreerd in de steden Medellín en Cali, jarenlang verantwoordelijk waren voor moorden op onder meer politie-agenten, rechters, politici, journalisten en vele burgers.


De hostels schieten de laatste jaren in Medellín als paddenstoelen uit de grond.

Voor veel Colombianen is het daarom wrang dat juist Medellín, uitvalsbasis van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar, één van de populairste steden is om te bezoeken. In 2015 kwamen acht keer meer toeristen naar de stad, in totaal ruim 212.000 internationale reizigers.

Naast het beroemde nachtleven trekken de excursies, de 'Pablo Escobar Historical Tours', horden met name Westerse toeristen. Iets wat veel Colombianen maar niets vinden. Zij willen dat hun Medellín vooral wordt gezien als moderne metropool.

Escobar-tour

Het gewelddadige verhaal van Escobar spreekt nog altijd bij velen tot de verbeelding. Over hem zijn vele boeken, films, schilderijen en zelfs muziek verschenen na zijn dood in 1993. Zo kunnen de bezoekers van de Escobar-tour, als zij in een busje op weg zijn van één van de onderduikadressen van Escobar naar zijn graf, kijken naar de geprezen Amerikaanse documentairefilm Cocaine Cowboys.

De legende van Escobar leeft momenteel voort in de televisieserie Narcos. De door Netflix zelf geproduceerde en deels Spaanstalige hitserie over de jacht op het beruchte Medellínkartel ging van start in augustus 2015. Het tweede seizoen verscheen begin deze maand en ook een derde (vanaf 2017) en zelfs vierde seizoen zijn al aangekondigd.


De drie hoofdrolspelers van Netflix' hitserie Narcos. (foto: Getty)

Narcos groeide uit tot een absolute hit, niet in de laatste plaats door de indrukwekkende vertolking van Escobar door de Braziliaanse acteur Wagner Moura.

Ondertussen voert de overheid actief campagne om de andere kanten van het land te laten zien. Niet gek, het land heeft zo'n beetje alles wat de reiziger zich wensen kan. Tropische regenwouden, gebergten, koffieplantages, de ongerepte Caribische kust en de diep in de jungle verscholen archeologische ruïnes van Ciudad Perdida (de Verloren Stad) geven alle reden tot een rondreis.


Toeristen in het populaire nationale park Tayrona aan de noordkust. (foto's: Getty)
Topnieuws