Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 augustus 2011 10:21

Miljoenen euro's provincies in PIIGS-landen

Vier Nederlandse provincies hebben voor 138,1 miljoen euro belegd in staatsobligaties van de zogenoemde PIIGS-landen.

Het grootste deel hiervan zit in Portugees schuldpapier. Overijssel is met 85 miljoen euro verreweg de grootste PIIGS-investeerder, zo blijkt uit een rondgang van RTL Z.

Bankieren bij de staat

Provincies die geld over hebben, omdat bijvoorbeeld de projecten waarvoor het geld bedoeld is nog niet kunnen worden uitgevoerd, mogen dat geld op een spaarrekening zetten, of er financiële producten als staatsobligaties voor kopen. In het verleden liepen verschillende provincies hierdoor kleerscheuren op.

IceSave

Onder meer Noord-Holland, Groningen en Zeeland zetten ruim 100 miljoen euro uit bij IceSave. Toen deze IJslandse spaarbank failliet ging, waren de provincies dit geld aanvankelijk kwijt. Tussenkomst van de Nederlandse overheid leidde ertoe dat ze een groot deel terugkregen, maar de onvrede van onder meer toenmalig minister Bos van Financiën was er niet minder om.

Geld geleend

Te meer daar bleek dat Noord-Holland geld had geleend tegen een laag tarief om het tegen een hoger tarief als spaargeld bij Icesave te kunnen parkeren. Het renteverschil stak de provincie in haar zak. Maar op deze manier speculeren met overheidsgeld is in strijd met de wet Financiering decentrale overheden.

Wet

Met de beleggingen in staatsobligaties houden provincies zich naar eigen zeggen wel aan deze wet. In Grieks schuldpapier zitten de provincies niet meer, zo blijkt uit het overzicht. Het meeste geld - 55,2 miljoen euro - hebben de provincies belegd in Portugese obligaties, en dan met name Overijssel (55 miljoen). Italië volgt, met 32,8 miljoen euro. In Spaans en Iers schuldpapier hebben de provincies respectievelijk 28,6 miljoen en 21,5 miljoen euro zitten.

Groot

De grootste belegger is dus Overijssel, met 85 miljoen euro. De provincie Limburg heeft voor bijna 50 miljoen euro aan Italiaans (20,8), Iers (20) en Spaans (8) schuldpapier. Utrecht heeft relatief kleine beleggingen in Italiaanse (2), Spaanse, Ierse en Portugese obligaties en Friesland heeft 1 miljoen euro in Spaans papier. De overige provincies beleggen niet in obligaties van de PIIGS-landen.

Frankrijk

In heel grote problemen lijken de provincies dan ook niet te zullen komen, als er afgewaardeerd moet worden op genoemd schuldpapier. Anders wordt dat als ook Frankrijk in problemen komt. De helft van de provincies belegt namelijk in Franse staatsobligaties. Limburg en Noord-Brabant spannen de kroon, met respectievelijk 165 en 490 miljoen euro.

Topnieuws