Ga naar de inhoud
Money Talks

Waarom is Warren Buffett zo'n held?

Jaarlijks komen 40.000 aandeelhouders van Berkshire Hathaway bijeen voor dé jaarvergadering van het jaar. Maar waarom is voorman Buffett eigenlijk zo’n held?

Warren Buffett wordt door velen gezien als de beste belegger ter wereld, tienduizenden beleggers volgen hem vanaf de hele wereld. Ze zijn dit weekeinde zelfs massaal naar Omaha gekomen, de woonplaats van Buffett in Amerika. 

De hele dag is vandaag al het druk bij het woonhuis van Warren Buffett. Aandeelhouders en fans komen als ware bedevaartgangers in de hoop om een glimp op te vangen van het Orakel van Omaha, of gewoon voor een selfie. De spreekwoordelijke busladingen vol Chinezen, maar ook Nederlanders. Zoals Hans van Os, die werkt voor Van Lanschot.

Thumbnail

"Ik heb meerdere aandelen en eigenlijk alleen spijt dat ik er niet meer heb." Elk jaar kan hij drie collega's meebrengen. Dit jaar zijn drie breed grijnzende effectenhandelaren in de prijzen gevallen. Tot de vraag of ze ook aandelen hebben: "Helaas, hadden we dat maar gedaan..".

Het aandeel Berkshire schoot dit jaar 10 procent omhoog. Ze hopen op beleggingstips tijdens de aandeelhoudersvergadering van morgen. "En verder is het gewoon iets wat je één keer in je leven moet hebben meegemaakt."

In 50 jaar multimiljardair
Is het grappig dat Buffett nog in z’n oude huis in Omaha woont, dat hij cherry coke drinkt of de ukelele speelt? Nee, dat niet, het gaat om z’n unieke kennis van beleggen, geld verdienen en vooral heel rijk worden. Dat spreekt aan!

Buffett heeft vanaf het niets een bedrijf opgebouwd tot aan een waarde van 360 miljard dollar, in 50 jaar. Zelf heeft hij nog een flink deel van de aandelen in bezit en is goed voor 70 miljard dollar. Buffett leest alles wat los en vast zit. Hij doet aan het zogenaamde value-beleggen. Zelf uitzoeken wat een bedrijf waard moet zijn, waard zou zijn en dan bij een onderwaardering op de beurs onverbiddelijk kopen!

Zo heeft Buffett jarenlang prachtige rendementen gemaakt, beter dan een toonaangevende index als de S&P 500. Berkshire Hathaway, van oudsher een verzekeringsmaatschappij, koopt een flink belang in een mooi bedrijf en houdt dat daarna jarenlang vast. Buffet is daardoor grootaandeelhouder in Coca Cola, Heinz, American Express, de Burger King, IBM en de juwelier Borsheim. Kijk hier voor de 48 fondsen van Berkshire. Kijk hier wat de beleggingen waard zijn. Ook hebben ze eigen spoorbedrijven en –lijnen gekocht. Op het hoogste punt van de kredietcrisis zette Buffett z’n geld in om zakenbank Goldman Sachs te redden. Binnen korte tijd leverde dat ruim een miljard dollar op.

Volg de methode Buffett
Warren Buffett is heel open over zijn methode en zijn beleggingen. Ieder jaar schrijft hij een open brief aan z’n aandeelhouders die over de hele wereld minutieus wordt gelezen.

Ook de aandeelhoudersvergaderingen, een event van meerdere dagen, is altijd een openbaring. Buffett geeft z’n ongezouten en veel gewaardeerde mening. En zaterdag is het weer feest. Via onze website kan je live meekijken met de livestream van Yahoo, zie ook hieronder. De vergadering, een event van meerdere uren, begint zaterdag om 16 uur Nederlandse tijd.

Dinsdag doen we uitgebreid verslag in het programma Money Talks, om 21:30 uur op RTL Z. Presentatrice Elianne Kuepers is samen met de succesvolle Nederlandse belegger Peter Paul de Vries op bezoek.