Ga naar de inhoud
Life

Hoe verdiende Warren Buffett 70 miljard dollar?

Superbelegger en beursgoeroe Warren Buffett heeft zo'n 70 miljard dollar en daarmee is hij één van de rijkste personen te wereld. Wat is nou eigenlijk zijn geheim?

=> Speel hier het RTL Z Beursspel 2017. Schrijf je nu in!
=> Beurs Inside: drie gouden beleggingstips van Bob Homan, Corné van Zeijl en Jim Tehupuring
=> 
Meld je hier aan voor de volgende seminars van Beurs Inside en kijk mee (gratis en zonder verplichtingen)

Buffett is eigenlijk een beetje saai: hij woont nog altijd in het huis dat hij in 1958 kocht en ondanks het feit dat hij één van de rijkste personen ter wereld is, gaat hij op zijn 85e nog gewoon naar zijn werk. Zijn kantoor staat niet New York, maar in het relatief onbekende Omaha, in de onbelangrijke staat Nebraska.

Hij is niet dagelijks aan het handelen, in plaats daarvan is Buffett meer van het beleggen op de lange termijn, hij kijkt echt naar de waarde van de bedrijven. Sommige beleggingen houdt hij zelfs decennia lang aan.

Na zijn dood geeft Buffett vrijwel zijn hele vermogen weg: 99 procent gaat naar de goede doelenstichting Bill and Melinda Gates Foundation. Buffett stelt daarover: ''Op de begraafplaats is er geen Forbes 400'' (ranglijst van rijke mensen). 

Het begin: flipperkasten
Buffett begon ooit op de middelbare school door met een vriend een flipperkast te kopen en die in een kapperszaak te plaatsen. Van de winst kochten ze een tweede en een derde.

Hij gaf zijn verdiende geld dus niet uit aan leuke dingen, maar hij investeerde het in andere zaken. Dat doet hij nog steeds.

Denk anders
Nóg een tip van hem is om niet mee te gaan met de stroom. Als je anders denkt dan de anderen, dan kun je veel meer verdienen. Buffett staat er ook om bekend op de kosten te letten. Als je ook op de kleinste kosten let, dan blijft er uiteindelijk een hogere winst over en meer ruimte voor de salarissen.

Nog een paar van Buffett's adviezen: leen niet te veel, weet wanneer je een punt moet zetten achter een investering en ga goed na wat de risico's zijn.

Geen tech, wel Coca-Cola
Warren Buffett belegt alleen in zaken die hij snapt: dus geen tech. Dat kostte hem aanvankelijk rendement, maar toen later in het jaar 2000 de internet-zeepbel barstte viel dat in zijn voordeel uit.

Buffett begrijpt wel wat Coca-Cola doet, hij kocht al in 1988 voor 1 miljard dollar aandelen in het concern. Dat heeft hem geen windeieren gelegd.

Berkshire Hathaway
Sinds 1965 belegt Buffett via Berkshire Hathaway. Dat is oorspronkelijk een textielbedrijf, maar dat liep niet zo goed en Buffett bouwde het langzaam om tot het conglomeraat aan belangen in andere ondernemingen dat het nu is.

Er zijn twee soorten aandelen Berkshire Hathaway. De oorspronkelijke aandelen (Class A) kosten nu zo'n 219.000 dollar. Omdat dat voor vele beleggers erg veel geld is, zijn sommige aandelen door 1500 gedeeld: dat zijn Berkshire Hathaway Class B aandelen. Gezien het absolute niveau zijn die voor veel beleggers beter betaalbaar.

Benjamin Graham: waardebeleggen
Van econoom en belegger Benjamin Graham is Buffett een groot aanhanger. Graham schreef in de jaren het boek Security Analysis, later gevolgd door The Intelligent Investor. Graham legde daarin de nadruk op waardebeleggen.

Daarbij koop je aandelen die ondergewaardeerd lijken. Het gaat dan om aandelen met een koers die lager is dan de boekwaarde, aandelen met een hoog dividendrendement, een lage koerswinstverhouding of een lage koers-boekwaarde ratio.