Ga naar de inhoud
Beter werken

Kom eens achter je bureau vandaan voor lunch

Hoe haal je meer uit je werkdag? RTL Z deelt de beste suggesties. Aflevering 6: Neem tijd voor je lunch en en eet vooral niet achter je bureau.

Tijd besparen door achter je bureau te lunchen? Dat klinkt efficiënt, maar dat is het niet. Want tijdens het middaguur even weg van je bureau zorgt ervoor dat je je kunt opladen voor de rest van de dag. Een pauze nemen, al is het maar een kwartiertje, helpt je 's middags beter te concentreren en zorgt voor nieuwe energie.

Toch lunchen veel mensen op de werkplek. Volgens Amerikaans onderzoek komt maar één op de vijf Amerikanen achter het bureau vandaan voor lunch. In 2013 concludeerde onderzoeksbureau Multiscope dat 1 op de 3 Nederlanders doorwerkt tijdens lunch. 

Vijf redenen om achter je bureau vandaan te komen: 

 1. Je bent weer even in beweging
  Lunchen achter je bureau zorgt er ook voor dat je minder beweegt. Je ontneemt de kans op het halen van een frisse neus. Een hele dag achter je computer werken, is inactief genoeg. Beter is het elke kans aan te grijpen om weer even te bewegen.
  Volgens onderzoekers van Bristol University is het hartstikke gezond om even naar buiten te gaan. Wat beweging tijdens de lunchpauze zorgt voor verbeterde concentratie en nieuwe energie voor de middag, aldus de onderzoekers. Mensen worden kalmer en kunnen gemakkelijker probleemgericht nadenken. 
 2. Goed voor je creativiteit
  Onderzoekers aan de Humboldt Universiteit in Berlijn concluderen dat mensen die in een bedrijfsrestaurant lunchten 's middags creatiever zijn dan degenen die achter hun bureau lunchten. Mocht je 's middags een brainstormsessie op het programma hebben, ga dan zeker even naar de kantine om te eten.
  Deze wetenschappers concludeerden overigens ook dat het wel goed voor de productiviteit is om achter het bureau te eten
 3. Minder risico op ziekten
  Te lang zittend werken, kan slecht voor de gezondheid zijn. Onderzoek van University of Leicester wijst uit dat hoe meer je zit, hoe hoger het risico op diabetes en hartziekten is. Zitten beperkt je stofwisseling. Met beweging verbruik je calorieën en verlaag je het risico op deze ziekten. 
 4. Je eet minder en beter
  Lunchen terwijl je bijvoorbeeld nog wat mailtjes beantwoordt, kan leiden tot gedachteloos eten. Dat zorgt ervoor dat je sneller te veel eet, blijkt uit onderzoek. Ook zou je minder trek hebben in tussendoortjes als je bewust luncht. 
 5. Bron van bacteriën
  Bureaus en dan met name toetsenborden zijn een bron van bacteriën. Er zouden zelfs meer bacteriën op een toetsenbord zitten dan op een toiletbril. Denk daar nog maar eens over na als je een broodje achter je bureau wil eten. 

Overigens is de Nederlandse wet duidelijk over pauzes. Als je een bepaalde tijd hebt gewerkt, heb je recht op pauze. Als je langer dan 5,5 uur aan één stuk door werkt, heb je bijvoorbeeld recht op een half uur. Dit half uur mag je opdelen in twee keer een kwartier.

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van