Personal finance

In deze vakantielanden kost je biertje en hotel het minst

15 juni 2017 15:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Vakantiegangers in Varnik, Bulgarije. Beeld © Getty images

Voor een goedkope vakantie in de Europese Unie moet je naar Bulgarije. De hotels en restaurants in het land zijn maar liefst 55 procent goedkoper dan het Europese gemiddelde.

Ook je biertje is daar het goedkoopst: de prijs voor een goudgele rakker ligt In Bulgarije ruim 43 procent lager dan het gemiddelde in Europa. Je dagelijkse boodschappen doe je het goedkoopst in Polen. Daar kosten ze maar 60 procent van wat ze gemiddeld kosten.

Zwitserland en Noorwegen extreem duur

Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst. 

In IJsland is je biertje dan weer het duurst: de prijzen van alcohol liggen er maar liefst 155 procent boven het gemiddelde, waarmee ze net wat duurder zijn dan Noorwegen.

Nederland gemiddeld

Statistiekbureau Eurostat heeft de gegevens van alle Europese landen op een rijtje gezet om te onderzoeken hoe de prijzen binnen de EU zich tot elkaar verhouden. Nederland blijkt qua prijsniveau vrij dicht op het Europese gemiddelde te liggen.

Onze dagelijkse boodschappen zijn liggen op gemiddeld niveau, terwijl hotels en restaurants en alcohol hier net iets minder dan 10 procent boven het gemiddelde liggen.

Op vakantie

In het populairste vakantieland voor Nederlanders, Frankrijk, zijn de prijzen relatief hoog. De gemiddelde prijzen voor hotels, restaurants, voedingsmiddelen en alcohol liggen er allemaal hoger dan in Nederland. 

Qua traditionele vakantielanden is Griekenland heel goedkoop voor hotels en restaurants, met prijzen die bijna 20 procent onder het Europese gemiddelde liggen. De prijzen van alcohol liggen er dan weer ietsje hoger.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van