Ga naar de inhoud
Life

Het gaat goed met ING, maar toch wordt er gereorganiseerd

De reorganisatie bij ING is hét nieuws van vanochtend. Een vervelend bericht voor het personeel, maar voor beleggers helemaal niet gek, stellen Durk Veenstra en Olaf van den Heuvel in RTL Z Voorbeurs.

Het gaat goed met ING, maar toch wordt er gereorganiseerd

07:17

Het grote nieuws van vanochtend is de - verwachte - reorganisatie bij ING: de bank schrapt 7000 banen, waarvan 2300 in Nederland. Slecht nieuws voor werknemers, maar goed nieuws voor beleggers? "Dat denk ik wel", zegt beurscommentator Durk Veenstra. "De bank doet het goed. Ze zeiden en passant dat ze de afgelopen tijd nog wel 56 miljard euro hebben uitgeleend, dat ze 3 miljoen nieuwe klanten hebben binnengehaald en dat ze het dividend willen blijven verhogen."

ING doet het dus goed voor beleggers, maar dat moet ergens vandaan komen, stelt Veenstra. "Dat komt dus van het personeel. De bank doet dat door verder te digitaliseren: het moet meer een online bank worden, met minder kantoren. Dat kost een paar duizend banen."

'ING loopt zelfs nog voorop'

De reorganisatie was conform de verwachting, zegt Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management. "Sterker nog: ik heb dit weekend grotere aantallen gelezen, dus het valt nog mee. Maar het is inderdaad wel 10 procent van de huidige werkgelegenheid bij de bank en dat is hard. Ze hebben wel aangegeven: het gaat goed met de bank, dus we kunnen relatief ruimhartig zijn. Dat helpt die mensen wellicht wat."

Het past in de toon van de tijd, stelt Van den Heuvel. "We gaan digitaliseren en de banken moeten echt nog veel gaan doen. Ik denk dat ING zelfs nog wat voorop loopt. Vooral met aanleiding Brexit zullen nog grotere klappen gaan volgen in bijvoorbeeld Londen."

De reorganisatie kan zelfs nog gunstig uit pakken voor Nederland, want er gaan banen van België naar Amsterdam. "Dat ziet er goed uit, maar let op: het is een hele grote verschuiving en het is nog onduidelijk waar het allemaal landt en om hoeveel banen het gaat", zegt Veenstra. "De bank gooit daarnaast enerzijds mensen eruit, maar heeft ook mensen nodig voor de verdergaande digitalisering."

Verder in Voorbeurs vandaag:

  • Een mooie deal voor TomTom in Azië, TeleChips wil kaartmateriaal van TomTom gebruiken
  • Pharming verkoopt meer van medicijn Ruconest
  • Een dag van de inkoopmanagers
  • ​De gevolgen van het in gang zetten van de brexit op de financiële markten