Life

Flinke verliezen op de beurs

28 september 2015 18:00 Aangepast: 28 september 2015 18:05

De Europese effectenbeurzen zijn maandag met forse verliezen de handel uitgegaan. Vooral aandelen in de grondstoffensector verloren veel waarde. Aanleiding was een negatief analistenrapport over mijnbouwer en grondstoffenhandelaar Glencore. In het kielzog van de in Londen genoteerde gigant gingen ook sectorgenoten onderuit. Verder kreeg automaker Volkswagen weer klappen.

  • De AEX-index in Amsterdam verloor uiteindelijk 2,5 procent en sloot op 412,32 punten.
  • De MidKap daalde 1,8 procent tot 611,11 punten.
  • De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 2,8 procent.

Diepste daler en grootste stijger
Op het Damrak was SBM Offshore een uitblinker, nadat het bedrijf had laten weten weer mee te mogen dingen naar orders van het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. In de MidKap steeg de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie ruim 14 procent. SBM was een tijd uitgesloten van meedingen vanwege zijn vermeende rol in het corruptieschandaal rond het Braziliaanse bedrijf.

In de Amsterdamse hoofdindex kende in Delta Lloyd (min 8,1 procent) ook een grote verliezer. Shell eindigde 2,6 procent lager. Het olie- en gasconcern gaf aan te stoppen met olieboringen bij Alaska. In de AEX was staalproduct ArcelorMittal de sterkste daler met een min van 8,3 procent.

Verder goed om te weten:

  • In Londen bereikte de koers van grondstofbedrijf Glencore (min 29,4 procent) een nieuw dieptepunt, na een negatief rapport van Investec. Andere mijnbouwers als Anglo American (min 10,1 procent) en BHP Billiton (min 6 procent) gingen in het kielzog van Glencore mee omlaag. ​
  • Volkswagen ging wederom onderuit en sloot op de Duitse beurs 7,5 procent lager. Justitie in Duitsland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke fraude door Volkswagen en de mogelijke rol van de vorige week opgestapte topman Martin Winterkorn. De Duitse transportautoriteit KBA heeft Volkswagen tot en met 7 oktober gegeven om met een oplossing te komen voor het schandaal met dieselmotoren.​
  • Galapagos (min 7,2 procent) zakte verder weg. Het biotechnologiebedrijf kelderde vrijdag al bijna 19 procent, nadat de Amerikaanse farmaceut AbbVie had laten weten geen licentie te nemen op het reumamiddel van Galapagos.

Valuta
De euro was bij de slotbel 1,1228 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,6 procent in prijs tot 44,51 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper en kostte 47,30 dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van