Carrière

Unilever-topman Polman verdiende 7,7 miljoen

01 maart 2017 07:17 Aangepast: 28 juli 2017 18:30
Unilever-topman Paul Polman. Beeld © ANP (Archieffoto)

Topman Paul Polman van Unilever verdiende vorig jaar bijna 7,7 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de van levensmiddelen- en zeepgigant. Dat is zes ton minder dan het jaar ervoor.

Aan basissalaris ontvang Polman 1,2 miljoen euro, en nog eens 1 miljoen aan vaste vergoedingen en pensioenpremies. Belangrijker waren zijn bonus (bijna 2,3 miljoen) en lange termijn aandelenbeloning (3,2 miljoen). 

Polman kwam begin 2009 van Nestlé om bestuursvoorzitter van Unilever te worden. Een opmerkelijke benoeming, want Unilever benoemde tot toen toe alleen topmannen die binnen het bedrijf waren opgeklommen.

'Ferm leiderschap'

Volgens de multinational ontving Polmans zo'n hoge bonus als gevolg van de goede resultaten van Unilever tegen de achtergrond van moeilijke marktomstandigheden, maar ook dankzij zijn 'zeer sterke' persoonlijke prestaties. "Ook in 2016 liet Paul zeer ferm leiderschap zien, zowel intern als extern", aldus het jaarverslag. "Hij ontving forse erkenning voor zijn leiding aan Unilever en zijn bijdrage aan de bevordering van duurzaamheid en verantwoord zakendoen."

Sinds zijn aantreden in 2009 heeft Polman bijna 60 miljoen euro aan salaris en bonussen ontvangen, blijkt uit een overzicht dat Unilever in haar jaarverslag (pagina 76) publiceerde. De bedragen zijn hoger dan het salaris dat Polman in Nederland rapporteert. Dat komt om dat Unilever dit volgens Engelse boekhoudregels meldt, waarin zijn aandelen hoger worden gewaardeerd.

Ontevreden aandeelhouders

Unilever haalde vorige week de headlines van het wereldnieuws vanwege een mislukte overnamepoging door de Amerikaanse branchegenoot Heinz Kraft. Het bod, dat werd ondersteund door belegger Warren Buffett, kwam onder meer tot stand omdat (Britse) aandeelhouders vinden dat Unilever te weinig doet voor haar beleggers. 

In reactie op dat bod en de kritiek op de koers van Unilever kondigde Polman aan om in te zetten op het vergroten van de winstgevendheid op korte termijn om zo aandeelhouders tevreden te houden. Op de lange termijn blijft Polman zich focussen op duurzaamheid, met als voornaamste doel om de multinational energieneutraal te maken in 2020. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore