Personal finance

100 ceo's hebben net zoveel pensioen als 116 miljoen Amerikanen

29 oktober 2015 09:54 Aangepast: 29 oktober 2015 10:08

De honderd best verdienende topmannen in de VS zorgen goed voor zichzelf. Het bedrag dat zij in hun pensioenpotje hebben is net zo hoog als 41 procent van de gezinnen in de VS, oftewel 116 miljoen Amerikanen.

De honderd Amerikaanse topmannen met het hoogste salaris hebben 4,9 miljard dollar gespaard bij een pensioenfonds. Dat is maar liefst 49 miljoen dollar per persoon, blijkt uit een studie van het  Institute of Policy Studies in de VS. 

Koploper is David Novak, de onlangs opgestapte topman van Yum! Brands, eigenaar van KFC, Taco Bell en Pizza Hut. Hij heeft 234,2 miljoen dollar in zijn pensioenpotje. 

De laatste tijd is er het een en ander te doen geweest over topsalarissen, maar de bedragen die aan pensioenpremies voor bestuurders werden gestort hebben veel minder aandacht gekregen.

Concerns snijden juist in pensioen werknemers
De verschillen zijn bij pensioenen nog groter dan bij salarissen, aldus Sarah Anderson, mede-auteur van het rapport. Pijnlijk is dat de topmannen die het meest aan pensioengeld hebben staan bestuurder zijn bij ondernemingen die de pensioenen voor nieuwe medewerkers hebben verlaagd.

Leucadia National, dat eigenaar is van zakenbank Jefferies, halveerde vorig jaar de premies die voor het personeel worden afgedragen. Topman Richard Handler staat tweede op de lijst met grootste pensioenpotjes, met 201 miljoen dollar.

Werknemers van Yum! Brands die tot 2002 in dienst kwamen kregen een pensioen, maar dat is nu al 13 jaar niet meer het geval.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van