Personal finance

De kunst van cashen met kunst

29 september 2015 16:02
Beeld © ANP

Rijk worden door te investeren in kunst, kunnen jij en ik dat ook? De gigantische bedragen die tegenwoordig worden neergelegd voor kunstwerken vliegen ons om de oren. Maar wat voor kansen biedt de kunstmarkt voor kleinere, particuliere investeerders?

Kunstexpert Willem Baars ziet zeker kansen voor rendement, maar een goede alternatieve belegging vindt hij het niet: “De kunstmarkt is heel  moeilijk te doorgronden en de groep mensen die echt winst maakt op zijn kunstcollectie is te klein om van een slimme belegging te kunnen spreken.” Onzekerheid, angst en overmoed hebben volgens Baars een grote invloed op de kunstmarkt. “De berichten over de enorme klappers die er soms worden gemaakt en het idee dat er veel geld in deze wereld omgaat, trekt veel onervaren gelukzoekers naar de kunstmarkt.”

Ook Jop Ubbens, directeur van het veilinghuis Christie’s, ziet kunst niet als een belegging. Zijn belangrijkste advies: “Koop iets wat je mooi vindt. Als het dan een slechte investering blijkt, heb je in elk geval een werk aan de muur waar je graag tegenaan kijkt. Ik zal niet ontkennen dat bijna niemand die (veel) geld in kunst stopt, dit echt helemaal zonder financiële gedachte doet. Niet per sé omdat ze er winst op willen maken, maar het gaat bij kunstverzamelaars ook een beetje om sociale status. Als je voor veel geld een kunstwerk koopt dat na een paar jaar nog maar de helft waard is, baal je daar natuurlijk wel van.”

Waarde van kunst
Maar waar moet je nu rekening mee houden als je wil voorkomen dat je een kunstcollectie opbouwt die over een aantal jaar bijna niks meer waard is? Wat moet je in je achterhoofd houden bij het aanschaffen van kunst, al dan niet als investering? Het eerste dat beide heren adviseren: laat je goed voorlichten.  Analyseer de kunstmarkt en zorg dat je goed op de hoogte bent van de laatste trends en ontwikkelingen.

Willem Baars volgt deze trends en ontwikkelingen op de voet: “De meeste kans op rendement ligt bij de kunst die is gemaakt tussen 1960 en 1980”, zegt hij. “Dat past het best in de trend van de hedendaagse ‘esthetische’ beleving. Voor veel particulieren zullen de grote namen uit die tijd, denk aan een Lucio Fontana, financieel onbereikbaar zijn. Het is dan slim om zo’n kunstenaar, die hoge prijzen realiseert, te analyseren en vervolgens op zoek te gaan naar kunstenaars die in dezelfde beweging of periode minder naam hebben gemaakt, maar wel werk van goede, vergelijkbare kwaliteit hebben afgeleverd”, legt Baars uit.

 “In het voorbeeld van Fontana zou je kunnen kijken naar een kunstenaar als Jan Schoonhoven, wiens werk de afgelopen jaren in dezelfde verhouding is mee gestegen. Als je dan weer de stijl en periode van Schoonhoven analyseert, dan zie je dat een kunstenaar als Ad Dekkers in prijs achterblijft, terwijl zijn werk vergelijkbaar en misschien nog wel radicaler is dan dat van Schoonhoven. Een Dekkers kost nu gemiddeld 30.000 euro en ik verwacht dat zijn werk de komende jaren in prijs zal gaan stijgen”, aldus Baars.

Meer weten over kunst als belegging? Willem Baars schuift vanavond bij ons aan: Money Talks, 22.30 uur, RTL Z. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van