Personal finance

Fiscale voordelen van beleggen in kunst

29 september 2015 16:27

Is het fiscaal gezien interessant om je vermogen niet op de bank te laten staan, maar je geld in kunst te steken? Belastingadviseur Erik Jansen van Innovative Tax denkt van wel.

“Als je een vermogen hebt gespaard, dan betaal je daar in box 3 belasting over. Je kunt er dan voor kiezen om je vermogen in een kunstwerk te stoppen, wat financieel gezien voordelig kan zijn. Als je van jouw eigen vermogen kunst koopt met de intentie dit thuis op te hangen, dan heb je namelijk recht op een kunstvrijstelling, en hoef je de 1,2% vermogensbelasting niet te betalen. Dat kan dus voordelig zijn

Als je kunst koopt met de intentie om hier winst op te maken door bijvoorbeeld een handel in kunst te starten, dan bestaat het risico dat je het recht op de kunstvrijstelling verliest. Maar daar ligt een lastig punt, want hoe bewijs je wat die intentie was? De bewijslast ligt in dat geval aan de kant van de belastingdienst en zij zullen dus moeten aantonen dat het jouw intentie was om winst op het kunstwerk te maken. De Belastingdienst kan de particulier vragen informatie aan te leveren over zijn of haar kunsttransacties, maar in de praktijk is dit lastig te checken.”

Drie tips van Jansen om te voorkomen dat je het recht op de kunstvrijstelling kwijtraakt:

1. Als je het werk op een andere locatie in een kluis bewaart, kan dat erop duiden dat je het niet voor eigen gebruik hebt gekocht, maar voor het geld.
2. Als je het werk structureel uitleent aan musea en hier telkens een huursom voor vraagt, kan de belastingdienst het standpunt innemen dat het je intentie is om het kunstwerk ‘te gelde te maken.
3. Als je een aantal keer een kunstwerk met (veel) winst verkoopt, wijst dit erop dat je de werken niet voor eigen gebruik hebt gekocht,maar vooral met het oogmerk om er economisch voordeel uit te halen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van