Ga naar de inhoud
Carrière

Carrièreswitch? Zo vind je werk in de branches van de toekomst

Een leerkracht deelt het eindexamen Nederlands uit op het Leidsche Rijn College Beeld © ANP

Heb je als goed voornemen om een nieuwe baan te vinden dit jaar, maar weet je nog niet precies waar je eigenlijk naar op zoek bent? RTL Z zet de branches op een rij waarmee je in de toekomst ook nog verzekerd bent van werk. Plus: hoe kun je jezelf het goedkoopst laten omscholen.

Eén op de zes studenten zal in de toekomst een baan krijgen die nu nog helemaal niet bestaat; we schreven er al eens eerder over. Hoe ons werk er over tien, twintig of dertig jaar uit zal zien, blijft dus onzeker. Gelukkig zijn er inmiddels diverse onderzoeken die een beeld schetsen welke beroepen en branches het meest kansrijk zijn. 

  • ICT, Engineering & Technology 

Elk rapport over de banen van de toekomst - zoals die van het UWV, Hays, Deloitte, de Universitaire keuzegids en Microsoft - geeft het aan: techniek is de toekomst. Niet vreemd natuurlijk, aangezien onze samenleving steeds meer digitaliseert. Op de middellange termijn zijn er programmeurs, systeembeheerders, cloudspecialisten, securityspecialisten en andere knappen koppen nodig om al die apparaten te laten werken.

Het fijne voor werkzoekenden in deze branche is dat personeel schaars is. Dat betekent dat bedrijven graag in je investeren. Daarom hebben diverse onderwijsinstellingen, zoals de Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam snelle omscholingstrajecten opgericht die deels betaald worden door het bedrijfsleven. Programmeertalen leer je overigens ook gewoon online, bijvoorbeeld via de Code Academy.

Ook bieden een aantal detacheerders zogenaamde 'IT-traineeships' aan, alhoewel deze vaak voornamelijk aangeboden worden aan pas afgestudeerden. Na een opleiding van een paar maanden, word je al bij een bedrijf geplaatst. Ben je momenteel werkloos, dan kan je voor veel technische beroepen een omscholingsvoucher bij het UWV aanvragen. 

  • Creatieve banen

Denk je 'out of the box' en laat je je niet tegenhouden door obstakels? Dan ligt de toekomst voor je open, zegt Microsoft. Zo is er veel behoefte aan biohackers, die bepaalde grondstoffen zoals brandstoffen of het menselijke DNA verbeteren. In de Waag Society (Amsterdam) kun je daar bijvoorbeeld cursussen in volgen. 

Een andere branche waar creatievelingen gezocht worden is die van 'internet of things'. Verwacht wordt dat in 2025 alle apparaten op elkaar aangesloten zijn. Daarom zou deze markt over vier jaar maar liefst 1,7 biljoen dollar waard kunnen zijn. Interesse om een slimme koelkast automatisch met de supermarkt te leren praten? De basis van een algemene programmeertaal (zoals C++) kun je gratis leren via EDX.

Ben je niet zo van de enen en nullen maar stik je wel van de goede ideeën? Een groot aantal bedrijven (bijvoorbeeld ING en ABN Amro) is momenteel op zoek naar een nieuwe koers in de chaos die de digitalisering veroorzaakt. Geen gemakkelijk proces, want een bestaand bedrijf van koers laten veranderen is hartstikke lastig. Verdiep je in een groot bedrijf dat momenteel experimenteert met nieuwe producten, schrijf een steengoed voorstel en pitch je idee. Wie weet creëer je zo je eigen baan als zelfstandig consultant of manager

  • Zorg en onderwijs

Door de vergrijzing wordt zorg komende jaren steeds belangrijker, dat is geen nieuws. Directeur van Centrum Hoger Onderwijs Informatie Frank Steenkamp zei eerder tegen RTL Z dat hij verwacht dat komende jaren ook meer vraag zal zijn naar alfaberoepen. "Nu roept de industrie dat iedereen techniek moet studeren, maar het kan goed zijn dat we al die mensen over een paar jaar niet zo hard nodig hebben."

Deloitte vermoedt dat de volgende vakgebieden het minst kwetsbaar zullen zijn komende jaren:

Universiteit:

  • Biologie, wiskunde, landbouw en milieu
  • Onderwijs
  • Gezondheidszorg
  • (Dier)geneeskunde en tandheelkunde

HBO:

  • Leraar basisonderwijs
  • Leraar algemene vakken
  • Fysiotherapie
  • Leraar beroepsgerichte vakken

Zie je het wel zitten om de rest van je werkende leven als huisarts, docent wiskunde of verpleger doorbrengen en heb je nog geen graad in de gezondheidszorg of in het onderwijs? Dan mag je bij wijze van uitzondering die opleiding tegen wettelijk collegegeld volgen. Overstappen naar het buitenland is ook een idee: in België ligt het collegegeld bijvoorbeeld lager.