Personal finance

RTL Z Huizenindex: de woningmarkt is overspannen

16 mei 2017 16:16 Aangepast: 16 mei 2017 17:32

Het gaat goed met de Nederlandse huizenmarkt. Voor verkopers dan. Want voor kopers is er steeds minder aanbod. De risico's op een bubbel nemen toe, terwijl middeninkomens steeds meer in de knel komen.

De belangrijkste conclusies over de woningmarkt uit de RTL Z Huizenindex, met hoogleraar Peter Boelhouwer.

1. Er is geen sprake van een bubbel op de huizenmarkt, maar de risico’s nemen toe

Als we de Nederlandsche Bank moeten geloven, is er geen sprake van een bubbel op de huizenmarkt. De markt is wat aan het opdrogen, maar er is geen bubbel. Peter Boelhouwer is het daarmee eens. Onderliggende variabelen als rente en inkomensstijgingen verklaren voor het grootste deel de prijsstijging.

Maar er zijn risicogebieden, zegt Boelhouwer. De verschillen tussen Utrecht en vooral Amsterdam en de rest van het land blijven groeien. In Amsterdam betreden steeds meer speculanten de markt, die woningen puur en alleen opkopen met doel ze voor flink geld te verhuren. Dat zorgt voor risico’s.


Thumbnail

2. De middeninkomens worden uit de stad gedrukt

Boelhouwer onderscheidt twee groepen woningzoekenden die in de stad zullen blijven. Degenen die op een sociale huurwoning zijn aangewezen hebben zitvlees en langdurig blijven vasthouden aan hun woning, en aan de andere kant de hoge inkomens, die elkaar overbieden en overbieden op elke beschikbare woning.

De middeninkomens vallen tussen wal en schip en worden in de stad van de markt gedrukt, en dat wordt in de toekomst alleen maar erger, denkt Boelhouwer. Volgens hem zullen de prijzen de komende tijd per jaar met zo’n 6 a 7 procent stijgen.


Thumbnail

3. Stijgende rente is het grootste risico voor de markt

Het grootste risico dat op dit moment boven de markt hangt noemt Boelhouwer een mogelijke stijging van de rente. Het is onvoorspelbaar wat die in de toekomst gaat doen en we zijn ervoor afhankelijk van allerlei Europese regels.

Ook het vertrouwen van de consumenten in de huizenmarkt daalt wederom. Boelhouwer noemt dat een voorbode van een verdere daling in transacties, en dus een verslechtering van de woningmarkt.

4. Het financieren van een woning wordt steeds moeilijker

Het wordt steeds lastiger om aan financiering te kunnen komen voor een woning, stelt Boelhouwer. Voor de middeninkomens is de leencapaciteit, het bedrag dat je kan lenen, ten opzichte van het hoogtepunt van de crisis gelijkgebleven of zelfs iets gedaald. Voor hoge inkomens is die iets gestegen, maar voor beide geldt: de prijzen zijn nog veel harder gestegen.

5. De overheid moet alles doen om de druk van de woningmarkt te halen

Hoewel demissionair minister Stef Blok van Wonen er anders over denkt, moet de overheid volgens Boelhouwer alles uit de kast halen om de druk van de woningmarkt te halen. Specifiek denkt hij daarbij aan twee maatregelen: het op peil brengen van het aanbod en het opschroeven van de nieuwbouwproductie.

Er is vooral een tekort aan bouwgrond, en gemeenten moeten dan ook alles doen om ervoor te zorgen dat er meer bouwlocaties komen, in en rond steden. En dat gaat nog wel even duren, want de laatste tijd zijn er zo weinig bouwvergunningen uitgegeven, dat de komende twee jaar de schaarste op de nieuwbouwmarkt nog blijft.

Liever kijken dan lezen?
RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van