Life

'Pas op met kopen aandelen ABN Amro'

17 november 2015 18:52 Aangepast: 20 november 2015 09:41
Alhoewel de vraag onder particulieren enorm is, kun je betwijfelen wat je er voor krijgt

Particulieren kunnen zich morgen voor de laatste dag inschrijven op de certificaten voor ABN Amro. Niet iedereen is even enthousiast.

Alhoewel de vraag onder particulieren enorm is, kun je jezelf afvragen wat je er voor krijgt, zegt Jim Tehupuring, RTL Z-beursanalist. De show van Gerrit Zalm tijdens de presentatie van de prospectus deed hem een beetje denken aan de presentatie van Nina Brink tijdens de beursgang van World Online.

Volgens hem wordt de beursgang teveel gehypet. "Iedereen roept dat het aandeel zo goedkoop is in vergelijking met dat van andere banken, maar dat valt allemaal wel mee. De bandbreedte is op dit moment 16 tot 20 euro en dat is een verschil van 25 procent. Daarnaast is er een kans dat je veel meer betaalt dan gedacht, omdat je als particulier helemaal geen limiet mee kunt geven." 

Volgens hem is het geboden dividend inderdaad aantrekkelijk, maar zijn de groeikansen van het bedrijf beperkt. ABN Amro heeft, in tegenstelling tot vijf jaar geleden, geen buitenlandse ambities meer. Daarom vindt hij 17,50 euro een aannemelijke prijs voor het aandeel.

Wat is de winst eigenlijk?
De Geus sluit zich bij hem aan. "Het wordt verkocht als Hollands hebbeding, maar ik vind dat levensgevaarlijk." Hij vergelijkt de beursgang van de bank met die van KPN, waar het aandeel ook aangeprezen werd als 'eentje voor het volk'. "Mensen trappen erin, maar ze staan echt op achterstand. Grote pensioenfondsen kunnen een limiet meegeven. Een particulier schrijft zich blind in en weet niet wat hij krijgt."

Daarnaast zijn de kwartaalcijfers van het bedrijf ook niet zo representatief als ze in eerste instantie lijken, zegt hij. "Waarschijnlijk is de winst afgelopen kwartalen ook nog eens geflatteerd. De voorzieningen voor slechte leningen zijn behoorlijk laag gehouden omdat ze die hebben kunnen manipuleren. Niemand weet eigenlijk hoog de winst precies is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van